A fizetésüket el is költik

2022.07.26. 17:30

Kihasználják a diákok az adómentességet: többen vállalnak nyári munkát Vas megyében

Az idén bevezetett szja-mentességüknek köszönhetően a 25 év alattiaknak még inkább megéri a vakáció alatt munkát vállalni. Vállalnak is!

Polgár Patrícia

Kenéz Csongor és Németh Gergő a Kőszegi Várszínház csapatát erősítik a nyáron

Forrás: Unger Tamás

- Az szja-mentesség előnyeit a diákok is felismerték: ezen a nyáron   a korábbi évekhez képest is több diák szeretne dolgozni - és aki dolgozik, több napot vállal, mint a korábban - mondta Rozmann Balázs, az egyik észak-dunántúli iskolaszövetkezet ügyfélkapcsolati referense. A szombathelyi irodában leginkább fizikai munkák között válogathatnak a diákok, de irodai munkára is egyre több lehetőség adódik. - Ma már 1500 forint alatti órabérrel nem kínálunk munkát, de van olyan pozíció is, ahol óránként 2500 forintot is megkereshet egy tanuló. Az a tény pedig, hogy a bruttó bérük most már valójában a nettó bérük, megnövelte a munkakedvüket – tette hozzá Rozmann Balázs. 

Az ügyfélkapcsolati referens azt is elmondta: a projektvezetők beszámolói szerint a diákok 90 százaléka még a nyáron feléli a keresetét - nyaralásra, fesztiválra, okostelefonra költi –, nagyon kevesen tesznek félre. Éppen ezért a legtöbben már júniusban munkába állnak, júliusban még dolgoznak, aztán visszaesik a diákmunkások száma,  az augusztust a legtöbben a pihenésnek és a szórakozásnak szentelik.

A hagyományos diákmunkák mellett a szerencsésebbek  egészen izgalmas feladatot is találhatnak a szünidőre. Mint például a kőszegi Németh Gergő, aki három diáktársával együtt a Kőszegi Várszínház csapatát erősíti a nyáron. Gergő elmondta, hogy a várban "két műszakban" dolgoznak. Délelőtt a plakátokat helyezik ki, valamint a várat „teszik rendbe”. A délutáni, esti „műszak” szerinte az izgalmasabb, akkor a színházi előadások körül van dolguk, mondjuk díszletet pakolnak.

 - Hivatásként nem vonz a színházi munka, de jó belecsöppenni a kulisszák mögötti színházi világba. Más, mintha csak nézőként lennénk ott – magyarázza Gergő, aki azt is elárulta: ősztől egyetemre fog járni, így a diákmunkával megkeresett pénz egy részét félreteszi, a másik felét pedig nyaralásra költi.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában