Rendkívül aktív a közösség

2022.07.11. 08:37

A Rába-vidéken tett hivatalos látogatást az új szlovén miniszter

Hivatalos látogatást tett a Rába-vidéken Matej Arcon, a szlovén nemzetgyűlés tagja, aki dr. Helena Jaklitsch minisztert váltotta a határon túli és diaszpórában élő szlovénekért felelős miniszteri pozícióban.

TJ

A Rába-vidéki szlovén közösség vezetőivel találkozott

Fotó: VN

Az áprilisi szlovéniai választások után először látogatott el a Rába-vidékre az új miniszter, Matej Arčon, aki a szlovén közösség vezetőivel – többek között Metka Lajnšček szentgotthárdi főkonzullal, Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószólóval, Kovács Andreával, a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnökével és Holecz Károllyal, az Országos Szlovén Önkormányzat vezetőjével – találkozott. 

A megbeszélésén szó esett a szlovén közösség jelenéről és jövőjéről, de érintették a térség fejlesztési lehetőségeit, a nyelv és a kultúra megőrzésének meghatározó szerepét, valamint az őszi népszámlálás fontosságát is. – Azonnal a szívembe zártam ezt a vidéket, hiszen kivételes vendéglátásban volt részem, emellett azt is megtapasztalhattam, hogy mekkora aktivitása van a Rába-vidéken élő közösségnek. Először jártam ezen a gyönyörű helyen, de biztosan nem utoljára. Alig várom a közös munkát. Az első célunk az, hogy a közelgő népszámláláson honfitársaink büszkén azonosítsák magukat szlovénként, vallják meg nemzetiségi hovatartozásukat. Erre ösztönzünk mindenkit a következő hónapokban – fogalmazott Matej Arčon, aki a leköszönő dr. Helena Jaklitsch helyére került a határon túli és diaszpórában élő szlovénekért felelős miniszteri pozícióba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában