Centenárium

2022.07.02. 12:27

Megújult a százéves templom Szakonyfaluban - fotók

Az elmúlt esztendőben kívül és belül is megújult a szakonyfalusi Sarlós Boldogasszony római katolikus templom. A templom száz éve épült, a centenáriumon dr. Székely János megyéspüspök celebrált hálaadó szentmisét. Az ünnepi eseményen Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár mondott beszédet.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Császár Róbert egyházközségi elnök bevezetőjében elmondta, hogy száz évvel ezelőtt a helyi lakosság mellett az Amerikába emigrált szakonyfalusiak is nagyban hozzájárultak a Sarlós Boldogasszony tiszteletére felszentelt templom felépüléséhez. Az elmúlt évtizedekben a templom több kisebb-nagyobb felújításon esett át, ezúttal azonban már átfogó renoválásra volt szükség, amely a magyar kormány támogatásával és a hívek adományaiból valósulhatott meg az elmúlt évben.

-Ez a templom a találkozás szentélye, és egyúttal ember és ember, valamint ember és Isten találkozásának helyszíne is. A templom a fényt hordozza, megtanít látni. Addig tudunk emberhez méltó életet élni, amíg vannak égbe nyúló templomtornyaink, amelyek jelzik, hogy a létünknek van értelme és beteljesedése. Egy népnek addig van jövője, ameddig megmenti, felújítja, szépíti templomait, mert az Isten háza szent hely, ahol imádkozhatunk és hálát adhatunk- mondta az ünnepi szentmisén dr. Székely János megyéspüspök.

Rogán Valéria, Szakonyfalu polgármestere hangsúlyozta, hogy egy falu életben nagy öröm a templom felújítása, főleg úgy, hogy az épület éppen 100 éves. -A nagymamám elbeszélése szerint sokat keresték akkoriban a templom helyét, végül nagymamám nagypapája, Majczán György kivágatta a gyümölcsfáit, azok helyére épült fel a templom.A nagymamám a lelkünkre kötötte, hogy a környékén mindig rend legyen, hiszen a templom nagy értéke a falunak – mondta polgármester, aki arról is beszélt, hogy 2021 áprilisában ürítették ki a templomot, és a kivitelezők gyors munkájának hála decemberben már ott ünnepelhették az Úr Jézus születésének napját.

-A beruházás 64 millió forintba került, ebből 36,6 millió forint a Miniszterelnökség pályázati támogatása, 11 millió forintot a Szerencsejáték Zrt. tett hozzá, a többi költséget pedig a helyi faluszépítő egyesület pályázati forrásaiból és a hívek adományaiból álltuk. A templomfelújítás megmozgatta a közösségeket, nagy öröm számunkra, hogy ennyien hozzájárultak ahhoz, hogy a keresztény kultúrát és a hitet megőrizhetjük kis falunkban. – tette még hozzá Rogán Valéria, aki megköszönte testvére, Rogán Antal miniszter közbenjárását is. Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár megköszönte Rogán Valériának és családjának, valamint a kivitelezőknek és híveknek a munkát. 

-Minden templom üzen, és mindegyik fontos, a szakonyfalusi Sarlós Boldogasszony templom a magyar és a szlovén nemzetiség miatt is. Hitünkön keresztül bizalommal kell fordulnunk az Úr Istenhez, mert ha egy nép kiimádkozza a békésséget, akkor az megmarad – mondta az államtitkár. Zárásként Tóth Tibor plébános mondott köszönetet a százéves templom teljes felújításáért. Az ünnepségen jelen volt V. Németh Zsolt miniszterelnöki biztos, Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló és Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában