Kőszegi borászok is neveztek

2022.07.27. 18:22

Mi már tudjuk, mivel koccintunk a karneválon - Mutatjuk a karneváli borverseny legjobb tételeit - fotók

Tizenkilencedik alkalommal választották meg a Savaria Történelmi Karnevál legjobb borait. Szerdán délután az egyik szombathelyi étterem kerthelyiségében a tíztagú zsűri két (vörös és fehér) szekcióban bírálta az augusztus végi rendezvény borversenyére benevezett tételeket.

Nagy Ildikó

Forrás: Unger Tamás

A Stefanich Kornél által sorba állított huszonöt fehér-, huszonhárom vörösbort és hat rozét a hagyományos százpontos bírálati rendszer szempontjai alapján tíz okleveles borbíró – Alasz László, Jagodics Attila, Laki Balázs, Böröcz Tamás, Horváth Gábor, Palotás József, Schützenhoffer Gergely, Halász Tamás, Tömő Szabolcs, Wawrzsák László – kóstolta és értékelte. A kínálásban – a régi hagyomány szerint – most is a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesületének tagjai segítettek, a verseny tisztaságát dr. Bálint Mónika közjegyző felügyelte.

A legtöbb tétel a karneváli borversenyre ezúttal a balatoni borrégióból és a Villányi borvidékről érkezett, de a Somló, Sopron és Szekszárd környékéről is neveztek borokat a versenyre. Örvendetes, hogy az idén több kőszegi borász is részt vett a szombathelyi megmérettetésen.

Késő délután megtudtuk, hogyan döntött a tíz okleveles borbíró. Az idei Savaria Történelmi Karnevál Bora a szekszárdi Fekete Pincészet hat vörösbor házasításából született Patikárius cuvée-je lett.

A legjobb vörösbor a Tiffán Imre és fia villányi pincéjében született 2017-es cabernet franc lett, a legjobb fehérbornak pedig a Garamvári Szőlőbirtok dél-balatoni 2021-es prémium sauvignon blanc-ját választották. A legjobb rozé a szekszárdi Simigh Borászat 2021-es cuvée-je lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában