Bőséges a termés

2022.07.07. 07:00

Mindenki sárgabarackot akar, hét-nyolc menetben szedik - Vasi családi gazdaságban jártunk - fotók

Az elmúlt éveket meghaladó, jó baracktermést jósolt tavasszal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Enyingi Lászlóék családi gazdaságában érdeklődtünk – amit láttunk és hallottunk, az megerősítette a prognózist.

Tóth Kata

20220706 Képen: Enyingi László, Kajszibarackfák ágai hajolnak egymásba több mint egyhektárnyi területen Enyingi Lászlóék családi gazdaságában. Ötéves az ültetvény, féltőn óvtak minden gyümölcsszemet. Táplánszentkereszt, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: © Cseh Gábor

Június végén, július elején érik, fokozatosan, két-három hétig szedhető az Orange Red fajta. A tömör húsú, lédús, aromás, gyönyörűen érett, rikító sárga kajsziból már csak az egyik sor alján néhány fán találunk a több mint egyhektárnyi területen. A nagy méretű, kemény húsú Spring Blusht már május végén leszüretelte a család. Azt követte az élénkpiros fedőszínű, narancssárga húsú Pinkcot és az illatos, kiváló ízű Big Red. 

A már említett Orange Red után a bőtermő, lédús Bergeval következik, majd a Bergerouge, utána a fényes héjú, mutatós Kioto és a népszerű, zamatos, későn virágzó, kissé hosszúkás gyümölcsű, most még zöld Bergeron. Nyolc fajtát nevelnek, ötéves az ültetvény, a gazda szerint az idén a szokásosnál másfél-két héttel korábban, már augusztus elején befejezik a szedést, hiszen a nagy meleg miatt előbb érik minden gyümölcs. 

– Az olyan években, mint a tavalyi, amikor az egész országban elfagyott a kajszi- és őszibaracktermés fele, háromnegyede, kelendő minden fajta. Az idén, amikor a virágba borult gyümölcsfák megúszták jelentősebb fagykárok nélkül, az apró barack eladhatatlan lenne. Tavaly a későn virágzó, fagytűrő Bergeront tudtuk száz százalékban megmenteni, Orange Redből egy rekesszel tudtunk szedni a kétszáz fáról, most klasszisokkal jobb a helyzet. Összességében 90 százalékosnak mondható a termés, a tavalyinál, ha lehet, egy fokkal még édesebb is, mert tavaly a csapadék jobban hígította az ízét – mondja László és lánya, az őstermelő Laura.

 Bár a tavaszi fagyok nagyjából elkerülték Magyarországot, nem volt végig kegyes az időjárás a fákhoz. A szárazság ellen az öntözés jelentette az egyedüli megoldást. A jég ellen pedig az ültetvény fölé feszített jégháló. László június 13-i fotót mutat: áll a jéghálóban a víz. A sorok elején lévő fák felét például elverte, azok felett nincsen háló. És amiben nincs változás: egész évben feladatot ad az ültetvény. A jégháló kifeszítésén és összecsomagolásán túl a zöldmetszések és a főmetszés, a sok öntözés, a termésritkítás, a növényvédelem és az is, hogy megmentsék a fagytól a fákat. Az utóbbihoz most füstölés helyett fagyvédelmi gyertyákat használtak: 14 éjszaka fűtöttek, 1500 darabot égettek el az idén. Így lehet, hogy most egészséges, fényes, sötétzöld levelű fákon sárgállik a kajszi, és hét-nyolc menetben szedik róluk a termést. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában