A találkozás öröme

2022.07.02. 15:06

Nosztalgia a mákos faluban - A mákos finomságokról és a találkozás öröméről szólt a szombat délután Szőcén

A mákos finomságokról és a találkozás öröméről szólt a szombat délután a 350 lakost számláló Szőcén. Két év kihagyás után negyedik alkalommal szervezték meg a programot, nagy sikerrel.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Tornyos Ottóné, a település polgármestere nagy örömmel fogadta rendezvényen a helybelieket és a Szőcéről elszármazottakat, akik erre a napra visszatértek szülőfalujukba. - Az 1950-60-as években a faluban szinte minden háznál termesztettek mákot, így erre alapozva a mák köré szerveztük rendezvényünket, amelyet összekötöttünk a faluból elszármazottak találkozójával - mondta a polgármester, aki rögvest mutatott legalább húszféle mákos finomságot - kalácsot, zserbót, gubát, rétest, kevertet és lepényfélét -, ezeket mind a helybeli asszonyok készítették a falu nagy napjára. A polgármester örömmel számolt be arról is, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is nyertek pályázati forrást az Agrárminisztériumtól, ezúttal 2, 6 millió forintot, így folytathatják a mákos rendezvény megvalósítását a következőkben is.

Buday Péter séf gasztronómiai bemutatóján ínyencségek készültek, a mesterszakács mákos morzsát és mákos grillázst is kínált a jelenlévőknek. V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki biztos elsőként megköszönte a szőceiek  támogatását az áprilisi választásokon, majd a helyi értékekről beszélt. -Vidéken az identitás újravarrása zajlik, vagyis összegyűjtenek mindent, ami fontos, ami érték. A mákos programmal Szőcén megfogták a lényleget, hiszen a mák szerethető érték, erre fel lehet fűzni az elmúlt évtizedek történeteit - fogalmazott a képviselő.

A délután folyamán fellépett a Kármentő zenekar, majd dr. Batka Gábor, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház intézetvezető főgyógyszerésze tartott előadást a mák jótékony hatásairól. A nagysikerű rendezvényt zenés és táncos produkciók zárták. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában