Eredményes felvételi eljárás

2022.07.28. 12:24

Nyolcvan elsőéves kezdhet szeptembertől a PTE ETK Szombathelyi Képzési Központjában

A Pécsi Tudományegyetemre (PTE) felvett 5255 hallgató 19,5 százaléka – majdnem a felvettek egyötöde – az ETK hallgatójaként kezdheti meg tanulmányait. A szombathelyi képzési helyen is sikert hozott a 2022. évi felvételi eljárás.

Tóth Kata

Forrás: VN/archív

A 2022-es felvételi eljárás ponthatárait múlt csütörtökön hirdették ki, a felvételi eredményeiről a kar dékánját, Prof. Dr. Ács Pongrácot kérdeztük. – Örömteli, hogy az ETK a 2022-es tanévben is eredményes általános felvételi eljárást tudhat maga mögött, hiszen a karon szeptemberben összesen 1023 hallgató kezdheti meg tanulmányait. Nagy eredmény, hogy a PTE szakjai közül a legtöbb hallgató – több mint 560-an – az ETK egyik szakára, az ápolás és betegellátás alapszakra érkezik. Az egyetemre felvett 5255 hallgató 19,5 százaléka, tehát majdnem a felvettek egyötöde az ETK hallgatójaként kezdheti meg tanulmányait. Az egészségügyi képzési terület alapképzési szakjain a karon 947-en kezdhetik meg tanulmányaikat, így a kar továbbra is jelentősen hozzájárul az egészségügyi ágazat szakemberszükségletének biztosításához. 

Örömteli továbbá, hogy a létszámot még az egyelőre ismeretlen eredményű, hatodik képzőhelyünk, Székelyudvarhely felvételi adatai tovább emelik majd. A Szombathelyi Képzési Központban nyolcvan elsőéves kezdheti meg a tanulmányait szeptembertől, közülük 28-an nappali munkarendű képzésekben és 52-en levelező munkarendben. Ez az előző évhez képest a teljes hallgatói létszám vonatkozásában 5 százalékos hallgatói létszámnövekedést jelent, így összesen 448 hallgatónk tanul az idén a városban. A legnépszerűbb képzés az ápolás és betegellátás alapképzési szak gyógytornász és mentőtiszt szakiránya volt, amelyekre újabb 20-20 hallgatót vettünk fel.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) tíz kara között meghatározó az Egészségtudományi Kar (ETK) mind képzési kínálatát, mind hallgatói létszámát tekintve. Hat városban – Pécsett, Kaposváron, Szombathelyen, Zalaegerszegen és a szerbiai Zomborban, valamint a romániai Székelyudvarhelyen – folynak képzések. Az ETK a hazai egészségtudományi felsőoktatási intézmények közül a legszélesebb képzési kínálatot nyújtva, hat alapképzési szakon 19 szakirányon (specializáción), 13 mesterképzési szakon és egy felsőoktatási szakképzésen nyújt képzési lehetőséget. A kar hallgatói létszáma dinamikusan nő: 2010-ben még 2 352 fő, addig 2022-ben már 3 832 hallgató folytatja itt a tanulmányait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában