Partnertelepülési kapcsolatrendszer

2022.07.21. 18:30

Ötszáz éves kapcsolat - Ön tudja, ki köti össze Sárvárt az erdélyi Szinérváraljával?

Több évforduló is jelzi idén a város által kiépített partnertelepülési kapcsolatrendszert. Ötvenéves az ausztriai Sonntagberg településsel kötött testvérvárosi megállapodás, a csehországi Uherske Hradiste-vel pedig tíz éve írt alá együttműködési megállapodást a vasi fürdőváros. A közelmúltban meglátogatott erdélyi Szinérváraljával jövőre lesz negyedszázados a hivatalos együttműködés.

Pajor András

A Sárvár testvérvárosában, Szinérváralján tett látogatáson dr. Máhr Tivadar mellett Gabriela Florica Tulbure polgármester asszony

Forrás: Pajor András

– Nagy öröm látni, hogy Sárvár nemzetközi kapcsolatai is újra megnyíltak. A testvérvárosaink nagyon aktívak és várták már a találkozásokat. Ennek az első lehetősége volt most Szinérváralján, ahova egy kisebb delegációval látogattunk el az ottani városnapokra – mondta el dr. Máhr Tivadar alpolgármester.

A romániai testvérvárosban még tíz százalék feletti a magyarság aránya. A városba utazó küldöttségnek az alpolgármester mellett Eiveck Péter és Németh Róbert önkormányzati képviselők, valamint dr. Bankits László aljegyző volt a tagja. 

A Gabriela Florica Tulbure polgármester asszony vezette szinérváraljai önkormányzat nagy örömmel fogadta a sárvári delegációt.

– Jó volt újra látni azokat, akikkel már hosszú évek óta kapcsolatban vagyunk. Sokat fejlődött a település, látszik, hogy ők miket tartanak fontosnak és milyen értékek mentén építik a lakóhelyüket – osztotta meg velünk benyomásait  dr. Máhr Tivadar.

Sárvár számára is fontos, hogy az értékek hosszú távon is megőrződhetnek. Különösen ebben a modern, egyre komplexebbé formálódó világban. Ez a hivatalos testvérvérvárosi kapcsolat jövőre lesz 25 éves. 

– A Szinérváraljával való barátságunk valójában már 500 éves, hiszen ott született Sylvester János, Sárváron pedig a legfontosabb művei láttak napvilágot – tette hozzá az alpolgármester. A vasi város nevében a küldöttség megkoszorúzta Sylvester emlékművét.

Szeptemberben ünnepli Sárvár és az ausztriai Sonntgberg az ötvenéves testvérvárosi együttműködését. 

– Ez a partnerség jóval a rendszerváltás előtt indult, azonban kiállta az idők próbáját – jegyezte meg dr. Máhr Tivadar megemlítve azt is, hogy egy héttel később a csehországi Uherske Hradiste-vel kötött testvérvárosi szerződés tízéves évfordulójáról emlékezhetnek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában