Kellemetlen szag és zaj

2022.07.26. 20:00

Petíció: Honnan ered a por és a zaj Szombathely keleti városrészében?

A keleti városrészben tapasztalható szállópor, kellemetlen szag és zaj miatt indítottak online aláírásgyűjtést. Az aláírók az önkormányzatot kérik majd fel arra: derítsék ki, honnan ered a por- és zajszennyezés.

VN

A lakók szerint hosszúkás, darabos, barna színű por szennyezi folyamatosan a környezetet

Forrás: Unger Tamás

A Zanati, a Kolozsvár, a Sziget, a Sárvár, a Torockó és a Varasd utcák környékén, a szombathelyi ipartelepen is folyamatosan tapasztalható szállópor, vele együtt pedig kellemetlen szag és zaj is érzékelhető – erre hivatkozva indított egy online petíciót Petőné Kiss Márta, aki a Sárvár utcában él. A kezdeményezéshez egyelőre több mint negyvenen csatlakoztak aláírásukkal, az idős asszony bízik abban, hogy száz aláírást összegyűjt ily módon. Elmúlt már hetvenéves, mégis fiatalokat meghazudtoló lendülettel és elszántsággal beszélt arról, mi motiválta, amikor az online petíciót elindította. Úgy érzi, tennie kell, nemcsak magáért és családjáért, hanem a környéken élőkért, sőt, talán nem túlzás azt állítani: a szombathelyiekért.

- Elviselhetetlen itt a folyamatos porterhelés. Nem lehet úgy autóval elindulni, hogy azt előtte nem törlöm vagy mosom le, különben a szélvédőn nem lehet kilátni. De a házon belül az ablakpárkányokon, a kertben a növényeken is megül ez a por – osztotta meg tapasztalatait Petőné Kiss Márta, aki éjjelre már nem meri kinyitni az ablakot, miután volt olyan, hogy kintről füstszerű anyag öntötte el szobáját, amitől úgy érezte, mindjárt megfullad. Az asszony kérdésünkre a szennyeződés állagáról elmondta: hosszúkás, darabos, barna színű porról van szó.

A közelben élő Gróf Tamás egy videó felvételt is mutat: éppen az autójáról söpri le kefével a szennyeződést – és ebben semmi túlzás nincs. Érthető, ha a keleti városrész lakói tudni szeretnék: honnan ered ez a szennyeződés, ami napi szinten keseríti meg életüket.

Petőné Kiss Márta a zajterhelésről is beszélt. A ház hátsó bejáratánál mutatta: éppen 55 decibelt mutat a zajszintmérő. Ez napközben általában így van, ám tapasztalatai szerint éjszaka ennél hangosabb a zajkibocsátás. Sajnos hiába kérte a környezetvédelmi hatóság illetékeseit, éjszaka senki nem megy ki ezt „ellenőrizni”. Neki viszont így telnek a mindennapjai, és mint mondta: ez az állandó stresszhatás megviseli. Most abban bíznak, aláírásgyűjtésük sikeres lesz, és az önkormányzatnál érdemben foglalkoznak majd problémájukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában