Áldás a túrázókra

2022.07.04. 18:52

Szent Márton jegyében zarándokoltak a Csömötei-hegyre, pikniket is tartottak

Szombathelyi és lukácsházi zarándokok részvételével tartott pikniket hétfő délután a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa a Csömötei-hegyen. A zarándokok három kilométer gyaloglást követően pihentek meg a hegytetőn, ahol ízletes frissítők és Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök szavai és áldása várták őket.

Polgár Patrícia

Forrás: Szendi Péter

A pikniket és az azt megelőző zarándoklatot Szent Márton püspökké szentelésének évfordulója alkalmából szervezte meg a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa. A zarándokok hétfőn délután Szombathelyről vonatoztak el Lukácsházára, ahol a vasútállomástól gyalog indultak el a Csömötei-hegy felé. A három kilométeres táv után a hegy kilátójának tövében igazi „terülj asztal” fogadta őket roskadásig pakolva gyümölccsel, süteménnyel és folyékony frissítőkkel. Lángosból sem volt hiány, azt egy fa teknőből mérték a megfáradt vándoroknak.

Miután mindenki kipihente az út fáradalmait, a zarándokok körébe érkezett Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök, hogy áldást kérjen a túrázókra. - Szent Márton egy olyan püspök volt, aki végtelen alázatosságával és szerénységével példakép lehet mindannyiunk, de különösen a főpásztorok számára – fogalmazta meg.

Forrás: Szendi Péter

A püspök szavait és áldását követően Orbán Róbert, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsának elnöke, és Aigner Géza atya, a tanács elnökségi tagja vették magukhoz a szót. Felelevenítették Szent Márton életének és püspökké szentelésének történetét. Orbán Róbert elmondta: megközelítőleg kerek évfordulót ünnepelhetünk idén, ugyanis, bár a pontos évszám nem ismert, 371-373 környékén, azaz nagyjából 1650 éve szentelhették püspökké Szent Mártont.

Ezt követően megismertették a jelenlevőkkel a Szent Márton út magyarországi szakaszai meghatározásának történetét, majd Orbán Róbert azt is elárulta: a közelmúltban átadták az útvonal Szlovéniai részének végső szakaszát, ami magyar oldalról Kercaszomoron át közelíthető meg.

A piknik további falatozással és kötetlen beszélgetéssel zárult, amelyen a hívek között maradt Fekete Szabolcs Benedek atya is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában