Magyarul és németül

2022.07.26. 12:06

Szív a Pinkában - Az első színjátszó tábor a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület szervezésében

Első alkalommal szervezett a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület (BMKE) színjátszó tábort július 18. és 22. között a Felső malomnál Alsóőrött, tíz gyerek részvételével. A tábort Farkas Elizabeth újságíró, Ilyés Márton zenetaná és Szabo Ferdinand, az Alsóőri Kétnyelvű Színjátszó és Kultúrkör elnöke tartották. A táborozók a tábor végén A nagyotmondó című mesét magyarul és a Der gestiefelte Kater (Csizmás kandúr) című mesét németül mutatták be.

Polgár Patrícia

Forrás: VN/BMKE

A tábor elején a résztvevők egyéni és csoportos gyakorlatokat végeztek. A gyerekek többsége színjátszási tapasztalattal még nem rendelkezett, ezért először magával a színészettel ismerkedtek meg játékos feladatok segítségével. A gyerekek nagy kedvence az a játék volt, amelyben egy recept felolvasása közben a szakács szerepébe bújva különböző érzelmeket kellett mutatniuk, mint például a vidámság, szomorúság, lustaság, agresszivitás, álmosság és a lámpaláz. - A résztvevőkkel megbeszéltük, hogy a szív a legfontosabb a színjátszásban, hiszen csak szívvel és lélekkel érdemes megformálni egy szerepet - hangsúlyozta a workshop vezetője, Ilyés Márton. Ennek a gondolatnak a megerősítésére a táborozók a Pinka vízében pancsolva is egy szívet alakítottak ki közösen.

Forrás: VN/BMKE

A tábor ideje alatt gyakorolták a mimikát, a testbeszédet, a kiejtést és a hangsúlyozást. Ezekkel a gyakorlatokkal a magyar nyelvi képességeiket is erősítették. Ezzel párhuzamosan kiosztották a szerepeket a magyar nyelven előadandó A nagyotmondó című színdarabhoz. Választhattak a király, a szegény legény, a bolond és a hoppmester közül - minden táborozó megtalálta a hozzá legközelebb álló karaktert. Olvasással kezdték a gyakorlást, hogy megértsék a szerepüket a darabban. Ezután már aktívan dolgoztak a jelenetek színpadra állításán, különös figyelmet fordítva a hangerőre, testbeszédre és mimikára. Az egyéni próbákon begyakorolták a szöveget a táborvezetők instrukcióival.

A színjátszó tábor zárásaként a diákok bemutatták szüleiknek a magyar és a német nyelvű mesét is. A tábor pedig közös piknikkel zárult. A műhelyfoglalkozás a BMKE Nyári Élménynapok programsorozatában valósulhatott meg. A kultúregyesület először kínál a teljes nyári szünet ideje alatt programokat a diákoknak. Továbbra is várják a jelentkezőket a kincskeresés programra augusztus 11-én Felsőőrött és augusztus 25-én Alsóőrött. A hagyományos nyári nyelvtanfolyamokra is lehet még jelentkezni, amelyek augusztus 16. és 19. között Felsőőrött, valamint augusztus 29. és szeptember 2. között Őriszigetben lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában