Körkép

2022.07.24. 16:12

Teltház a vasi fürdőkön - A 36 fokos víz hűvösnek tűnik a kánikulában - fotók

A díványt pezsgőpadra, a ridikült strandtáskára, az okostelefont vízilabdára cserélték sokan e hétvégén, és a vasi fürdők medencéiben kerestek menedéket a forróság elől, a szombati zápor felfrissítette a levegőt. 

vaol.hu

Forrás: Pajor András

A celldömölki Vulkán fürdőn teltház volt, egyidőben öt-hatszáz ember kereste az enyhülést. Szombaton tartották a strandok éjszakáját zenés fürdőzéssel, motoros találkozóval, amire körülbelül százan jöttek el az egész megyéből. A szombathelyi Köszi Zíben zenekar játszott éjfélig, sokan a medencében ülve hallgatták a dalokat. Érdekes, hogy a melegvíz ugyanolyan népszerű a kánikulában is, mint egyébként, mert a forróságban a 36 fokos víz szinte hűvösnek tűnik. Amint Lóránt Gábor ügyvezetőtől megtudtuk, a helyi és környékbeli magyar fürdőzők mellett harminc százalék a külföldi vendégek aránya, csehek, osztrákok, németek jönnek.  

A celldömölki fürdőn nagyon népszerű a 86 méteres anakonda csúszda, felnőttek és gyerekek is szórakozhatnak a sportjátékokban, a strandröplabda és teqball a kedvenc. A picik homokozhatnak, hintázhatnak, pancsolhatnak. 

Horváth Attila és Kiss Nikolett a 15 hónapos ikrekkel, Annával és Mátéval jöttek a Répcelak melletti Dénesfáról a szokásos vasárnap reggeli babaúszásra, utána kijöttek a babákkal a szabadba egyet strandolni. Molnár Bálintot (8) és Sárát (6) az Iklanberényben élő nagyszülők hozták el Celldömölkre, ők egyébként Mesteribe járnak, de a gyerekeknek itt vannak játékok. 

Mesteriben ilyenkor még jobban lehűtik a mélyből feltörő vizet

Mesteriben jellemző, hogy inkább az idősebb korosztály vendégeskedik, akik pihenni jönnek, de azért van egy leárnyékolt gyerekpancsoló is. Amint ott Patyi Gábor ügyvezetőtől megtudtuk, télen több a külföldi, nyáron több a magyar, aktív kikapcsolódási lehetőségek nincsenek. A melegvizet ilyenkor 37-38 fokról 35-36 fokra hűtik, hogy kellemes legyen, a strandmedence vize 30-32 fokos. A fürdőzőket a szombat délutáni zápor sem zavarta, sőt inkább jól esett a felfrissülés.  

A belföldi vendégek mellett németek, csehek, osztrákok is pihennek Vasban

Bükfürdőn a hőségben a legnépszerűbbek a strandmedencék, csúszdák és a tengerparti hangulatot idéző Aquapulco medence. A fiatalok a csúszdák mellett szívesen veszik birtokba a kosárlabda medencét - itt a kosárlabda vízisport -, különösen kedvelt a strandmedence az óriásbuborékkal. Nagyon szeretik a gyerekek: egy kötélhágcsón tudnak felkapaszkodni a tetejére, jó móka, hiszen csúszik a buborék felülete, utána pedig ugrálnak, csúszdáznak rajta.  

A gyerekmedencék és vizes játszótér mellett a családok számára külön fontos, hogy közel ötszáz lombos fa ad árnyékot a strandon. Koós Melindától, a fürdő vezérigazgatójától megtudtuk, hogy a fürdő egyre népszerűbb a magyar családok és fiatalok körében is. Évről évre több belföldi turista keresi fel Bükfürdőt, a nyári hónapokban a vendégek közel fele érkezik Magyarországról, és számos vendéget fogadnak Ausztriából, Csehországból és Németországból is.  

Többezren hűsítették magukat Sárváron

A nyári szezon talán legforróbb napján a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő bejáratain közel ötezren is érkezhettek, hogy kikapcsolódjanak és elviselhetőbbé tegyék a forróságot. A fürdővárosba érkező vendégek átlagosan három-négynapos pihenést terveznek, akiknek jelenleg 60-70 százaléka a belföldi. A legtöbb külföldi Sárvárra Csehországból érkezik.

A szombati napon a Sárvárfürdőn járt Czanik Balázs fitnesz edző, a Capoeira aerobik megalkotójának egészséges életmód roadshow-ja. A brazil küzdősport elemeire épülő aerobik mozgásformának már nemzetközi szinten is akadnak követői. Ebből tartott több korosztálynak is edzést és adott tanácsokat a fitneszguru.

A sárvári fürdőkomplexumban a hétvégén a kézművességek hétvégéjét is megrendezték. A strand játszókertjében és a családi fürdő első emeleti játszóházában szerveztek programokat a gyerekeknek és szüleiknek. Foglalatoskodhattak textilfestéssel, nemeztulipán, fakanálbáb, gyöngykarkötő készítéssel, lufihajtogatással és gyurmaszobrászattal.

Aki a hőségben a szomját kívánta oltani vagy megéhezett, az szinte mindent megkaphatott a Sárvárfürdő vendéglátó egységeiben. Ennek mindössze a sokféle kedvezménnyel vásárolható belépők megváltása után csak a bukszában maradt bankó szabhatott e napon is határt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában