Ünnepi szentmise

2022.07.22. 19:59

Templomszentelés Dukán - Kifestették a kápolnát, kicserélték a tetejét - fotók

Dr. Székely János megyés püspök megáldotta a felújított kápolnát Dukán a pénteken este tartott ünnepi szentmisén.

Vas Népe

Forrás: Szendi Péter

A szertartás elején elhangzott Reményik Sándor verse: „Ne hagyjátok a templomot, a templomot s az iskolát!” Déri Péter plébános elmondta: nagyon szükséges volt már a felújítás, mert a kápolna tetőzete rozoga lett az elmúlt évtizedek alatt. A Magyar falu programból nyertek 15 millió forintot, megtakarított pénzük is volt, és adományokat is kaptak a felújításhoz. Így futotta a templom kifestésére, a hibák kijavítására. Köszönetet mondtak mindenkinek, aki hozzátett a közösség javát szolgáló munkához.

A temetőnél lévő kis kápolna régen látott ennyi embert, mint ezen az ünnepi szentmisén. Dr. Székely János beszédében kiemelte: ezt a picike templomot 1948-ban építették, a háború utáni nagy szegénység idején, amikor a kommunista diktatúra épült. Az itt élők meg akarták őrizni a hitüket, és tovább akarták adni az unokáknak.

Duka sok mindenre büszke lehet: itt élt az első magyar költőnő. Itt született Erdélyi János rendező, aki csodálatos filmeket készített Auschwitz túlélőiről, a templomot építő cigányokról, az 56-os áldozatokról. Duka azzal is dicsekedhet, hogy 800 éves története van, meg tudott maradni az évszázadok során. Büszke lehet erre a szép kis kápolnára is, mert ez olyan hely, ahol a gyerekek és a fiatalok is találkozhatnak Istennel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában