Érdeklődtünk

2022.07.27. 11:38

Továbbra is lehetségesek lesznek az apás szülések a Markusovszky-kórházban? - Utánajártunk!

A Markusovszky-kórház több részlegén is részleges látogatási tilalom lépett érvénybe kedden – a tilalom alá eső osztályok között van a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály is. A kórháznál arról érdeklődtünk: érinti-e a járvány a szülések rendjét? Ha igen, hogyan? Van-e, lesz-e mód apás szülésekre a Markusovszky-kórházban? Milyen protokoll várható?

Tóth Kata

Forrás: VN/archív

Káldy Zoltán orvosigazgató-helyettes válaszában azt írta, a szülések rendjét a járványhelyzet miatti látogatási tilalom alapjaiban nem érinti. Az apás szülések továbbra is lehetségesek.

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben az emberi erőforrások minisztere 6/2022 (III. 07.) számú egyedi utasítása szerint „ az apás szülések esetében a szülő anya kísérője az apa vagy az általa választott más, az ellátásban aktívan részt nem vevő személy lehet. Ezen személy nem minősül látogatónak, rá a szülés ideje alatt a kísérőkre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. A császármetszés időtartama alatt a műtő légterében a szülő anya kísérője nem lehet jelen.” A fentiek irányadók a szombathelyi kórházban is, erősítette meg az orvosigazgató-helyettes. Hozzátette: természetesen csak egészséges hozzátartozó mehet be a szülőszobára, a Covid-fertőzésre gyanús eseteket szűrik, a védőruházat használata pedig kötelező.

Jó hír, hogy a változások a terhesgondozást – az ultrahang-vizsgálatokat, a terheléses cukorvizsgálatot, a szülés előtti hetekben esedékes CTG- és ultrahangvizsgálatok rendjét – nem érintik.

Fontos, hogy a szájmaszk használata a betegek és hozzátartozóik számára a kórház egész területén kötelező. Pozitívum, hogy az egészségügyi ellátás alatt – ilyen a szülés is –  nem kell maszkot viselnie a betegnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában