Ezt jó, ha tudod!

2022.07.20. 15:14

Vadveszély: fokozottan figyeljünk az utakon - Mutatjuk, hogy mi a teendő baleset esetén

Augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka. A vadak ilyenkor kevésbé óvatosak, gyakrabban találkozhatunk velük az utak, mezőgazdasági területek mentén.

VN

Forrás: Szendi Péter

Javában tart már az aratás megyeszerte, a tarlók mellett jobban láthatóvá váltak az őzmozgások. Az első jelentések szerint megkezdődött az őzbakok üzekedése, násza. Bár közvetlenül a betakarítás után, a megváltozott környezet miatt néhány napra takarásba húzódnak az állatok, utána tovább kergetik egymást. Ilyenkor nem gondolnak a veszélyre, dolgoznak a szaporodási hormonok – magyarázta lapunknak Gagyi István, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének elnöke. A szakember megjegyezte, Vas megyében átlagosan mintegy 1900 őzbak kerül terítékre egy esztendőben. 

Hangsúlyozta továbbá: az autósok ne csak ott vezessenek óvatosan, ahol erre tábla figyelmeztet. A bokros, beláthatatlan zöld-illetve a mezőgazdasági területek mellett is fennáll a vadveszély. Érdemes lassabb sebességet választani, nagyobb követési távolságot tartani, és folyamatosan figyelni az út mindkét oldalát. 

– Ha mégis megtörtént a baj, rögtön álljunk félre, jelöljük a gépjárművet elakadásjelzővel, és hívjuk a rendőrséget. Ők értesítik majd az adott terület illetékes vadászát. Senki ne vigye el az elütött vadat, mert az lopásnak minősül – erősítette meg. Gagyi István hozzáfűzte: a vadászatra jogosultak mindent megtesznek a balesetek elkerülése érdekében, ugyanis számukra is nagy veszteség, ha egy jól értékesíthető őzbak a jármű ütközése következtében veszti életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában