Megemlékezés

2022.07.03. 14:42

Záchor és sámor! – Emlékezz és őrizd meg! - Szombathely zsidó mártírjaira emlékeztek a Batthyány téren - fotók

A szombathelyi zsidóság deportálásának 78. évfordulóján a városból 1944 júliusában elhurcolt és a munkaszolgálatban elhunyt ártatlan zsidó polgárokra emlékeztek vasárnap a Batthyány téren.

Tóth Katalin

Forrás: Szendi Péter

Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség tiszteletbeli elnöke leírhatatlan, örök bánatnak nevezte a magyar állampolgárságú zsidók százezreinek meggyilkolását, ami Szombathely lakosságát is megcsonkította.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke emlékeztetett:1944 júniusától a magyar hatóságok tevőleges közreműködésével hat hét alatt 430 ezer embert deportáltak Auschwitzba – ők a sír nélküliek. Mint mondta, a gyalázatot csak a deportálásokat megelőző folyamatok ismeretében lehet értelmezni, és nem véletlen, hogy közösségük a holokausztot nem hirtelen tragédiaként, hanem egy több évtizedes folyamat részének tekinti. Vigyázzatok, mert a jel már ott van a falon – mondta végül, és figyelmeztetett: a hiteles történelemszemléletért, a rasszizmus, kirekesztés ellen tettekkel is küzdeni kell.

Van úgy, hogy az életünk besötétedik. 78 éve Szombathelyen is ez történt az emberek lelkében. Akkor és most is eljutottunk addig a mélységig, amikor ember öl embert, fogalmazta meg Fekete Szabolcs Benedek, a Szombathelyi Egyházmegye segédpüspöke. Majd imára buzdított a békéért.

Schőner Alfréd főrabbi és Fekete László főkántor vezetésével gyászszertartás következett. A főrabbi a zsidóság életét irányító szabályok közül a legfontosabbat többször is kiemelte: őrizni a hagyományt és emlékezni. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában