Lépéseket tesznek

2022.08.18. 14:00

8 gólya pusztult el 10 nap alatt Szombathelyen - A madarak megvédése közös feladat

Az elmúlt tíz napban nyolc gólya pusztult el áramütés következtében Szombathelyen. Az állatorvos szerint a gólyák kétharmada nem éri meg az ivarérett kort. A tendencia mérséklése érdekében az áramszolgáltató is tesz lépéseket – fajvédő szakemberek segítségével.

Polgár Patrícia

A vaol.hu múlt kedden számolt be arról, hogy négy gólyával is áramütés végzett az Erdei iskola úton Szombathelyen. Akkor dr. Kóta András állatorvost kérdeztük meg a történtekkel kapcsolatban, ugyanis ő volt az, aki kint járt az esetnél. Elmondta, hogy a gyűrűzések alapján nyert információkból tudhatjuk, hogy a gólyák kétharmada nem éri meg az ivarérett kort.

Az Állatvédők Vasi Egyesületének a gólyapusztulások kapcsán közzétett Facebook-bejegyzése szerint a poszt születését megelőző egy hét alatt nyolc gólya pusztult el áramütés következtében csak Szombathely belterületén.

A jelenséggel kapcsolatban a Vas Népe megkereste az E.ON energiaszolgáltatót is, akik azt nyilatkozták, hogy maguk is nagyon sajnálják a madárvédelmi beavatkozásaink ellenére elpusztuló madarakat. Ezért hosszú évek óta folyamatosan – a nemzeti parkokkal és állatvédő szervezetekkel konzultálva – azon dolgoznak, hogy a hálózatuk minél inkább madárbarát legyen.

Arról, hogy mennyi gólya pusztul el áramütés következtében, nincs teljes körű információjuk, mivel a szolgáltató csak azokról az esetekről értesül, amelyek üzemzavart is okoznak. Az áramütések kapcsán, ahol megoldható, soron kívüli beavatkozást végeznek. Legutóbb Szombathelyen az Erdei Iskolánál és a Szeméttelepnél kellett cselekedniük – többek között a fent említett eset kapcsán. Madárkiülőket szereltek fel, melyek biztonságos landolást biztosítanak a madaraknak, amik így nem tudnak a szárnyaikkal a vezetékhez érni – állt a megkeresésünkre érkezett válaszban.

Szombathelyen kívül idén az E.ON-nak Meggyeskovácsiban, Alsóújlakon, Szalafőn, Vépen, Bőben, Vasszécsenyben és Sorkifaludon kellett soron kívül beavatkozniuk. Hol fészektartókat helyeztek ki, hol pedig fészekalapokat szereltek a villanyoszlopokra, de volt olyan település is, ahol a komplett gólyafészket kellett átköltöztetniük egy másik helyre. Szerencsére egyik eset sem végződött gólyapusztulással, időben cselekedtek a szakemberek.

Az E.ON munkatársai fajmegőrzéssel foglalkozó szakemberekkel és a nemzeti parkokkal közösen vesznek részt abban az együttműködésben, amellyel kijelölik, hogy hol van szükség a vezetékhálózat átalakítására. Azon túl, hogy folyamatosan egyeztetnek a hálózat madárbaráttá tételéről (madárkiülők és a kábelek láthatóságát javító eszközök telepítése), a madárvédelmi egyesületek szakmai véleményezésével és közös gondolkodással alakítják ki az új hálózatképeket és irányterveket is.

Kiemelt esetekben, amikor a láthatósági eszköz nem elégséges, mert nagy testű, rosszul koordináló madarak (pl. túzokok) vonulási területén fut a szabadvezeték, ott föld alá visszük a kábeleket a madarak megóvása érdekében.

Emellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködve a kikelt gólyafiókák gyűrűzésében szintén minden évben részt vesznek a szükséges eszközök és szakemberek biztosításával, derendelkezésre állnak akkor is, ha egy rossz állapotú, társainál gyengébben fejlődő kisgólyát kell madárvédelmi szakemberek kérésére lehozni a fészekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában