Falunap

2022.08.08. 11:46

"Az édes hazához való visszatérés emlékére" - Egy napig Hosszúperesztegen volt a leventezászló

Testvértelepüléseikből küldöttségek érkeztek, a szabadtéri szentmisén bemutatkozott az új plébános, délután énekes-zenés produkciók váltották egymást a szombati falunapon.

VN

Forrás: VN/Antal Balázs

Három testvértelepülése van Hosszúperesztegnek: Kéty, Lázi és Érsekkéty. Az utóbbi határon túli, felvidéki. Több mint ötven évig rejtegette és féltve őrizte azt a zászlót az érsekkétyi Szalma Gyula, amelyet még 1940-ben az ottani levente egyesület kapott ajándékba az anyaországból, a hosszúperesztegi levente egyesülettől „az édes hazához való visszatérés” emlékére. 2000-ben az érsekkétyi református templomban adta át a községnek, azóta ott ereklyeként őrzik – szombaton a hosszúperesztegi falunapon bontották ki.

Forrás: VN/Antal Balázs

A közös ebéd után Budai Zoltán plébános tartott szentmisét, műsort adtak az óvodások. Utánuk Joaquin Serrano gitárművész spanyol hangulatú előadását hallhatták a falubeliek. Fellépett a Girls Csak csajok retró dalokkal. Bödör Róbert főzte a vacsorát: két üstben készült a gulyás, és egy pohár csapolt sörre is mindenkit meghívott az önkormányzat. A vacsora mellé a Zseton gitáregyüttes – Várhelyi Zoltán tanítványai – játszottak. Környékbeliek is érkeztek a Desperado koncertjére. Utánuk a rock stílust képviselő helyi Great Escape – Auer Máté és csapata – állt színpadra. Utcabál zárta a programok sorát. A helyszínen egészségügyi szűrővizsgálatokra lehetett jelentkezni, a tűzoltó kinyitották a szertár kapuit, a gyerekeket légvár, arcfestés várta a tornateremben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában