Koszorúk, mécsesek

2022.08.02. 10:30

Bocsáss meg, de ne felejts! - a roma holokauszt áldozataira emlékeztek Szombathelyen - fotók

A szombathelyi Roma holokauszt emlékműnél tartott megemlékezést kedd reggel Szombathely MJV Roma Nemzetiségi Önkormányzata.

Polgár Patrícia

Forrás: Cseh Gábor

A megemlékezésen Horváth Csaba, a szombathelyi roma önkormányzat elnöke köszöntőjében kiemelte:   a roma holokauszt emléknap nemcsak a romák, de minden jóérzésű, együtt érző ember számára szomorú évforduló. 1972 óta világszerte augusztus 2-án emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól, ugyanis 1944-ben az augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszakán végezték ki embertelenül a birkenaui koncentrációs tábor utolsó háromezer szenvedőjét – férfiakat, nőket, gyermekeket egyaránt. Bár a pontos számokat nem lehet tudni, az áldozatok száma megközelítőleg kétszázezer és kétmillió között lehet. 

- Erről a felfoghatatlan tragédiáról még 78 év távlatában is nehéz beszélni, hiszen akkor több felmenőmet is könyörtelenül elpusztították – fogalmazta meg Horváth Csaba. Hozzátette: egy társadalom ereje abban mutatkozik meg, hogy miképpen bánik az elesettel, a jövevénnyel, a tőle különbözővel. A legnagyobb erő nem a kitöréshez kell, hanem a hátramaradottakat védelmező előrehaladáshoz. Végül a párizsi Notre Dame mögött található Deportáltak emlékműve feliratait idézte: „Elmentek és többé nem tértek vissza. Bocsáss meg, de ne felejts!”

Szavait követően Szombathely Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának képviselői, valamint dr. László Győző alpolgármester elhelyezték az emlékezés koszorúit és mécseseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában