Kinn, a természetben

2022.08.14. 16:19

Bogyósodó berkenye, virágzó Annabelle: most is érdemes szétnézni Kámonban - Fotókat hoztunk az arborétumból

A lassan véget érő nyár is bőven kínál látnivalókat a Kámoni Arborétumban.

Horváth László

20220811 Kámoni arborétum nyáron, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: © Cseh Gábor

 Egy hétköznap délelőttön találkozunk Németh Gáborral, a Kámoni Arborétum vezetőjével. A nap süt, de éppen csak annyit, hogy kellemes sétát tehessünk a 27 hektáros parkban. 

– A természet ebben az időszakban is bőven kínál élményeket – mondja Németh Gábor. – Igaz, virágzás szempontjából a legintenzívebb időszak a tavasz, de augusztusban is szép számmal vannak virágba boruló növények. Ilyen például a végzetcserje, a nyári orgona, a hibiszkusz vagy a hortenzia. Érdekesség, ez utóbbinak a nem savanyúbb talajon lila, a savasabbon kék színű a virága. A hasonló „képességekkel” bíró növényeket jelölő növényeknek is nevezik, az avatott szem már ránézésre sok mindent megtudhat a környezetről. Látványos a selyemmirtusz is, a pink mindenféle árnyalatában virágzik. Ebben az időszakban van a csúcsponton: még egy hónapig látható lesz ez a jelenség. Az Annabelle hortenzia különlegessége, hogy igazán élénkzöld a virága. A négy tó közül az egyik tó felé vesszük az irányt. A cölöpökön lévő zöld sáv jól mutatja, hogy a szokásoshoz képest mennyivel alacsonyabb a vízállás.

– A mostani időjárás az arborétum növényeit is megviseli, igaz, nálunk jobb a helyzet, mint például az Alföldön, Debrecenben – folytatja Németh Gábor. – Azonban hiába duzzasztjuk fel a Gyöngyöst, kevés a befolyó víz. A tündérrózsákat azonban nem zavarja ez a helyzet, szépen virágoznak. Nagy bánatunkra a lótusz nem maradt meg, majd talán a következő évi telepítésnél sikeresebbek leszünk. A közeli bambuszok viszont köszönik szépen, jól megvannak. Haladunk tovább, aztán megállunk a muskotályfenyő mellett. Németh Gábor felvágja a földre esett egyik magot. Ha megszagolja az ember, olyan érzése támad, mintha a muskotályos szőlőt kóstolná. Ez is jó bizonyítéka annak, hogy az arborétumban a látvány mellett az illatokra is érdemes odafigyelni – és az arborétum munkatársai törekednek is arra, hogy ezt megerősítsék a látogatókban. Az illatuk okán telepítettek hársfákat, mézeskalácsfákat is.

 – Ahogy véget ért a tél, és nyílnak ki az első hagymás növények, úgy emelkedik a látogatóink létszáma. Ezt követi áprilisban liliomfák, májusban a rododendron virágzása – mondja Németh Gábor. – A nemesítők azonban a liliomfánál elérték, hogy ősszel is van ez kisebb intenzitású másodvirágzása. Ezért is érdemes lesz eljönni hozzánk. Mindent összevetve a virágokat lassan felváltják a termések: szépen bogyósodik a berkenye, a galagonya, a csillagsom a Kámoni Arborétumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában