Átélhetjük az együtt töltött idő örömét

2022.08.20. 09:39

Csónakfelvonulással, néptáncgálával, tűzijátékkal ünnepeltek Körmenden - rengeteg fotó

Csütörtökön kezdődött, pénteken folytatódott és ma is tart a Körmendi Napok, amely a város kiemelt nagyrendezvénye. Tegnap, Szent István napjának előestéjén a Rába-parton csónakfelvonulással és tűzijátékkal ünnepeltek a helyiek és a környékbeliek.

Tóth Judit

Forrás: Jámbori Tamás

Csütörtökön szabadtéri színházzal kezdődött a Körmendi napok 2022-es programsorozata. A házasságról szó sem lehet című vígjátékot a Batthyány-kastély udvar nézhette meg az érdeklődő közönség. Másnap, augusztus 19-én hagyományőrző csapatok felvonulásával vette kezdetét Szent István napjának előestéje. A várost kettészelő Rába folyó partján hagyományőrzők tartottak bemutatót, felidézték egyebek között az 1664-es körmendi csatát. Narrátorként a házigazda Batthyány Lovasbandérium tagja, Stránczli Attila vezette vissza a közönséget a néhány száz évvel ezelőtti eseményekbe, bemutatva a viseleteket, a harcmodort és az egyes harci alakulatok mozgását. 

 

Este nyolc órakor megszólaltak az Árpád-házi Szent Erzsébet templom harangjai, majd a Himnusz csendült fel, közben az Y09 Postagalamb Sportegyesület galambjait röptették a magasba. Ezután Bebes István, Körmend polgármestere mondott beszédet a nemzeti ünnep alkalmából. A városvezető köszöntötte a megjeleneteket, köztük V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőt, majd Szent István életéről és fiához írt intelmeiről beszélt.  

- Eljöttünk ide, hogy ünnepeljük azokat, akik előttünk jártak az úton, és annyi balszerencse és viszály után életük munkájával felépítették, megtartották a várost, hazánkat és a magyar nemzetet. Nem utolsósorban azért jöttünk, hogy erőt merítsünk, lelkesedjünk, hiszen erre a múltra minden hibája és balszerencséje mellett büszkének kell lennünk - fogalmazott a polgármester, majd arra is kitért, hogy a Körmendi Napok mindig a helyi és a meghívott hagyományőrző közösségek nagy ünnepe. - Ebben az évben újra visszatérhettünk az ünnepléshez, átélhetjük az együtt töltött idő örömét, a körmendi közösségekhez tartozás jó érzését, újra megélhetjük, hogy mindig, mindenütt jó körmendinek lenni - mondta. 

Kenuval érkezett az új kenyér, amelyet Kiss László plébános szentelt meg, majd Bebes István polgármester kínált körbe. A csónakfelvonás Auer Miklós makettjével indult, majd érkezett a többi vízi jármű is: a szombathelyi  Weking Sport és Közhasznú Egyesületé, a Csörötneki Rábarátok Víziturisztikai Szabadidős és Sportegyesületé, a molnaszecsődi Árvíz presszóé, a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumé és a Körmend Woman Basketball Clubé. 

Fotós: Jambori Tamas

A Rába-parti program zárásaként látványos tűzijáték következett - immár az ötvennyolcadik -, majd a Szabadság téren és a Batthyány-kastély udvarán folytatódott a program. Előbbi helyszínen Vas megye két ismert és elismert zenekara, a körmendi Soulwave és a szentgotthárdi Zaporozsec adott koncertet, a várudvar pedig a hagyományos Nemzetközi Néptáncgálának adott helyet. A rendezvény házigazdája a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes volt.

A hagyományőrző csapatok tábori életét éjszakába nyúlóan lehetett tanulmányozni a kastély oldalkertjében, emellett hosszú nyitvatartással állt a látogatók rendelkezésére a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum is, ahol rengetegen fordultak meg az este, éjszaka folyamán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában