Ünnep

2022.08.20. 10:48

Dr. Székely János, megyés püspök áldása az új kenyérre - fotók

A szombathelyi Kálvária templomban megtartott ünnepi szentmise után dr. Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke áldotta meg az új kenyeret.

VN

Forrás: Szendi Péter

Az augusztus 20-i ünnepi szentmisén a hívek mellett részt vettek a Szent György Lovagrend tagjai, a cserkészek egy csoportja, valamint a városvezetés és az önkormányzati-, egyházi képviselők is.  

- A mai szentmisén azért imádkozunk, hogy fennmaradjon az emberek szívében a hit. Ez jelenti a jövőt – mondta a megyés püspök. – Egy nemzet, akár a családok életében a közös nyelv, az egy helyen élés mellett mindig kell lennie egy összetartó erőnek, egy közös célnak, egy kincsnek. A magyar nemzet életében kincs volt, hogy erre a csodálatos helyre vezette népét Árpád. Szent István, boldog Gizella és a többi szentek a jövőben gondolkodtak. Felismerték, hogy a megmaradást a kereszténység jelenti. A Szent István-i szikla az a kincs, amelyhez vissza kell térnie a ma emberének. És akkor újra lesz jövő. 

- Ki hitte volna húsz-harminc évvel ezelőtt, hogy jön egy világjárvány – szólt a hívekhez szentbeszédében a megyés püspök. – A klímaváltozás miatt a Föld egyes régiói teljesen lakhatatlanná váltak. Tőlünk pár száz kilométerre rettenetes háború robbant ki. Nap mint nap sokan értelmetlenül veszítik életüket, sebesülnek meg. Milliók kénytelenek elhagyni otthonaikat. A magas energiaárak a családok és az intézmények jövőjét veszélyeztetik. Ezek alapján is jól látható, megingott a talaj, a jövő nincs a kezünkben. A gonosz hatalma óriási. Az önmagának élő ember nem törődik a felebarátaival. A szálak összekuszálódtak, de a Jó isten kezében összeérnek. Ha gyerekek, fiatalok, felnőttek, idősek szívében megmarad a hit, a kincs, akkor újabb boldog ezer év vár ránk. 

Dr. Székely János megyés püspök a szentmise végén szentelte meg az új kenyeret. A hívek a templomból kifelé jövet kis kóstolót is vehettek maguknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában