Megemlékezés

2022.08.02. 16:50

"Egész éjjel nagy dulakodás volt, de reggelre csend lett, és minden üres" - Holokauszt megemlékezés Bükön - fotók

A Szent Kelemen templom parkjában tartotta holokauszt megemlékezését Bük Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata. Az ünnepségen megkoszorúzták a magyarországi áldozatok emlékművét, közreműködött Jónás Judit, a Cinka Panna Cigány Színház művésze.

Merklin Tímea

A megemlékezés résztvevői fejet hajtottak az ártatlan cigány áldozatok előtt.

Forrás: Szendi Péter

Pukler Krisztián, a büki roma önkormányzat elnöke beszédében kiemelte a hagyományok fontosságát, sajnálva, hogy a mai fiatalokat ez nem érdekli. Amint mondta: „Hívjanak bennünket tovább is cigányoknak, de számoljanak el a legendákkal!” – vagyis ne csak negatív jellemzést adjon a közvélemény a cigányokról, hanem a pozitív tetteiket is vegye számba, hiszen ott voltak a háborúkban is, és ugyanazért a hazáért harcoltak. Dr. Németh Sándor Bük polgármestere megfogalmazta: a mai ember feladata, hogy az emlékezetet vigye tovább, hiszen akik gyerekek voltak a holokauszt idején, ma már azok is elmúltak nyolcvan évesek, lassan nem lesz senki, aki megerősítené vagy cáfolná, mit éltek át akkor a romák. 

Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke a Zahor!, vagyis az Emlékezz! parancsát emelte ki a 613 zsidó parancsolat közül, amely nélkül nem lehet a jövőbe nézni, és ez az egyetlen lehetséges út, hogy a történelem ne ismételje önmagát. Ferkovics József, a Szombathelyi Fáklyavivők Egyesületének elnöke az Auschwitz-Birkenau-i cigánytábor felszámolását elevenítette fel: amikor a romákat a krematóriumba akarták vinni, egész éjjel nagy dulakodás volt, de reggelre csend lett, és minden üres.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában