Karnevál

2022.08.26. 15:11

Elmentünk az Öreg Város Vásárába - Mennyiből tudunk jóllakni?

A színes históriás játéknak - a Savaria karneválnak - minden évben kedvelt helyszíne az Öreg Város kézműves- és gasztrovására. Népi étkek, street food, kézműves édességek, sörök – van minden, hogy jóllakjunk, a kérdés, hogy mennyiből.

Tóth Kata

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

Feltehetően az idén is az Öreg Város Vására, a Fő tér lesz a karneváli lüktetés központja. Délelőtt ebédnek, vacsorának való, akár séta közben is fogyasztható finomságokat kerestünk. Mennyei illatok, ízlésesen díszített standok és olyan hívogató ételjelzők fogadnak, mint „rusztikus, kézzel nyújtott, kellemesen sült, ropogós tésztába öltöztetett”, de az árak visszavethetik a vásárlói kedvet. A karnevál sztárja a sima juhtúrós lepény 2500 forint, a sajtos, káposztás, paraszt sonkás-juhtúrós, sült baconos már 3000. 

A kebab pitában 2000 forint, velős pirítóst 1650-ért, sonkás melegszendvicset 1550-ért vehetünk. A sült kolbászból 20 deka 2000 forint – óriáskifliben is kínálták, uborkával, mustárral. A csülökragu langallóban hasonló áron kapható. A főtt kukoricából egy cső „csupán” 700 forint – a kukorica laktató, meggondolandó, hogy amellett tegyük-e le a voksunkat. Esetleg vásároljunk kemencés, házi kovászos kenyérből 10 dekagrammot 149 forintért. A mangalicatepertő-krémes kenyeret 690 forintért árulta Vértesi György. A nemeskoltai Nagy-Geosits Györgyit vásárlás közben szólítottuk meg a standjánál: a férjének lesz születésnapja, ajándékba vásárolt neki mangalicakolbászt és tepertőkrémet.

A karneváli étkezésre visszatérve: a szomjunkat is oltani kell: a világos sör fél literjéért 650 forintot kérnek, ugyanennyi búzasörért 900-at, a kólából, szénsavas üdítőkből, rostos levekből fél liter 600 forint. Hasonló ára van a limonádéknak: fél liter az egyik vendéglátóegységben 500, a másikban 1000forint. Az ásványvíz olcsóbb: 350 forintba kerül a kis üveges. A szódának ötven forint decije, kiszámoltuk:ha kisfröccsöt kérünk, 450 forintért ihatunk. 

Desszertnek választhatunk eredeti recept szerinti székelyudvarhelyi kürtőskalácsot 2000-ért, churrost, vagyis spanyol fánkot 1500-ért, igaz, a szószt ajándékba kapjuk. Az egyik budapesti cukrászda 500 forintért kínál egy gombóc fagyit, ugyanott a mákos, meggyes, túrós rétesnek darabja 800 forint, igaz, máshol 550 forintért is találtunk kézműves rétest. Vastag pénztárcával közelítsünk a főtér felé, ha pedig nem akarunk sokat költeni, jóllakottan menjünk a programokra. Presszó kávéra az árak láttán nem biztos, hogy szükségünk lesz. Ha mégis: 500 forintért hozzájuthatunk.

 

 

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában