Masíroztak, túráztak, paintballoztak

2022.08.01. 15:00

Harcos tábor Gyöngyösfaluban: a bátorságot kötélpályákon edzették 

Nem csak Vas megyéből, hanem az ország minden tájáról érkeztek gyerekek a Holdfényliget területén felállított honvédelmi táborba, amit az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj szervezett.

Merklin Tímea

Forrás: Szendi Péter

Ott jártunkkor épp pihenő volt egy hegyi túra után, a kötélmászás előtt, a gyerekek kártyáztak, beszélgettek az árnyékban, és kihasználhatták a napi egy órányi telefonálási időt. 

A nyáron rendezett különböző tematikájú honvédelmi táborok közül ez a „Harcos tábor” elnevezést kapta, mert olyan foglalkozásokat tartottak 12-15 éves gyerekek számára, amelyek közel állnak a honvédséghez. Meglátogatták az MH Pápa Bázisrepülőteret, a BV gyakorlótéren paintball lövészet volt, és akadálypályán kellett végigmenni, és a Holdfényliget kötélpályája is illeszkedett a programba.  

Forrás: Szendi Péter

- Folyamatosan gyakoroltunk alaki foglalkozásokon, tereptani felkészítéssel túráztunk a Kőszegi hegységben a Kincs pihenőtől a Hétforrásig. Megismerkedtek a gyerekek a tájolóval, a térképpel, az irányokkal, majd mindezt átültettük a gyakorlatba – mondta Tamás Dániel önkéntes területvédelmi tartalékos főhadnagy, a tábor vezetője.  Hozzátette: a gyerekek nagyon élvezik, és jól el is fáradnak, a túráról hazafelé már aludtak is az Ural teherautón, amivel egyébként pedig külön élmény számukra az utazás.  

Megkérdeztünk gyerekeket is, hogy érzik magukat, mit tanultak itt. 

Az Egerből jött Halász Richárd (13) katonai pályára szeretne lépni, úgy gondolta, hogy a honvédelmi tábor ehhez jó kezdésnek, és nem is ez az első számára. 

- Voltam már az ország másik végében, Rózsaszentmártonban egy hasonló táborban, és jó tapasztalatokat szereztem. Nagyon élvezem a gyöngyösfalui Harcos tábor programját is, szeretem az alaki foglalkozást, ami a katonaélet alapja, újdonság volt a tájoló, az iránytű használata a túra során – mesélte a fiú. – Nagyon bírom a kötélpályát, bár elképesztően fárasztó. Lentről nem látszik, hogy fenn a magasban mennyire nehéz, kicsit stresszes. De ha belegondol az ember, hogy a karabíner megtartja, ha leesne, akkor csökken a belső feszültség. Nagyon tetszik, hogy sátrakban alszunk, vaságyakon, egyáltalán nem kényelmetlenek, sőt még jobb is, mint otthon az ágyban. Minden étkezés előtt sorakozó van, és rajonként megyünk kezet mosni a csaphoz. Vacsora után fürdés van, tíz órakor takarodó. Első éjszaka sokat szórakoztunk a zseblámpával, de rájöttünk, hogy ez mindenkit zavar, a napi fáradtságot pedig jó lenne kipihenni.  

Forrás: Szendi Péter

Szabó Andrea Nóra (14 éves) Budapestről jött. Most ballagott, és rendészeti pályát választott, majd ágazati vizsgán dönti el, milyen irányban szakosodik tovább.  

- Azért jöttem el ide, hogy belelássak a katonai élet egy kis részébe, és nagyon tetszik. Azt hittem, hogy keményebb lesz, hogy túl szigorúak a felnőttek, féltem, hogy unalmasnak fogom találni, de nem így van. A mi korosztályunknak megfelelő színes, érdekes programokat találtak ki a katonák – hallottuk a nagylánytól, akinek a kötélmászás és a túra tetszett legjobban az egy hétből. Az otthon megszokotthoz képest megélt komfortcsökkenés nem zavarta, sőt azt mondta, hogy „kell is egy gyereknek, hogy a hétköznapjaiból kimozduljon”, és „sátrazni nagyon jó”. Az éjszakák hűvösek, de katonai hálózsákban alszanak, ami jó meleg, és a vaságy meglepően kényelmes. Andrea szeretne eljönni jövőre is, és ha egyenként megkérdeznénk a többi gyereket, mind ugyanezt mondanák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában