Tudomány a kocsmában

2022.08.23. 14:30

Kőszegen tartott előadást Márka Zsuzsa, aki részt vett a gravitációs hullámok Nobel-díjat érő felfedezésében

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete Tudomány a kocsmában sorozatában Véletlen egybeesés vagy valódi kozmikus esemény címmel tartott előadást hétfőn délután Márka Zsuzsa tudományos kutató, aki a New York-i Columbia Egyetem Asztrofizika Laboratóriumában dolgozik.

Bege Botond

Forrás: Ohr Tibor

Márka Zsuzsa elsősorban  a gravitációs hullámok kutatásáról, a kutatóeszközök felépítéséről, működési elvükről és működtetésükről beszélt a Napostető Borteraszon megrendezett eseményen.  Mint mondta, a  gravitációs hullámok létezésének bebizonyítása  nagy  felkészültséget és  precíz eszközöket igényelt, hiszen a tudósoknak rendkívül kis eltéréseket kellett rögzíteniük: pontosan 10-19m különbség megmérése volt a tét. Ezt úgy kell elképzelnünk, mintha a teljes univerzumot egy kosárlabda méretébe sűrítenénk. A művelet elvégzéséhez egy majdnem  4 kilométer hosszú műszert építettek: átérné New Yorkban Manhattant. Ezek a detektorok a korábbi műszerekhez képest jóval érzékenyebbek és szélesebb frekvenciatartományon képesek a gravitációs hullámok észlelésére. A 2015-ös felfedezés  több mint ezer ember összehangolt munkájának köszönhető -  2017-ben fizikai Nobel-díjat ért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában