Kijáró

2022.08.30. 07:49

Kötelező tesztelés és maszkviselés nélkül kezdődik az új iskolai tanév Ausztriában

Ezt jelentette be augusztus 29-én Martin Polaschek, oktatási miniszter. A kormány a tanárok és a diákok egyéni felelősségére apellál, az ő és az igazgatóságok belátására bízza az iskolalátogatást.

magyarok.orf.at

Forrás: Shutterstock

A bírálatok ellenére a minisztérium ragaszkodik ahhoz, hogy a vírusfertőzött, de tünetmentes diákok és tanárok bejárjanak a középiskolákba és a gimnáziumokba. Nekik viszont kötelező FFP2-es maszkot hordaniuk, az intézményekben pedig külön pihenőszobát kell biztosítani számukra. „Aki nem érzi jól magát, annak nem kell iskolába mennie“, nyomatékosította hétfőn Martin Polaschek, oktatási miniszter - írja a magyarok.orf.at

A szabály nem vonatkozik a népiskolás korosztályra, a vírusfertőzött kisiskolásoknak tehát mindenképp otthon kell maradniuk. A pedagógusok és az iskolavezetők képviselői korábban elutasították, hogy valaki fertőzötten órát tartson, és több tartomány is bejelentette már, hogy a fenntartásukban működő kötelező iskolákban megtiltják, hogy a pedagógusok fertőzötten is tanítsanak.

Az első tanítási napra a diákok lehetőség szerint érvényes negatív PCR-teszttel érkezzenek – ezt javasolja az oktatási minisztérium, a tesztelés ugyanakkor nem kötelező. Az első tanítási héten minden iskolában három alkalommal lesz lehetőség antigén-tesztet végeztetni, a második hétre pedig otthoni teszteket kaphatnak a diákok.

Ha a helyzet úgy alakul, az igazgatók legfeljebb két hétre kötelező tesztelést és maszkviseletet, illetve egyes osztályokban későbbi kezdést rendelhetnek el. Szigorúbb korlátozásokat vagy távoktatást viszont csak tartományi Oktatási Igazgatóság engedélyével lehet bevezetni. Tömeges iskolabezárások mindenesetre idén már nem lesznek, zárta rövidre a kérdést az oktatási miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában