Jól haladnak a munkák

2022.08.31. 15:00

Még nincs kész teljesen, de már jól működik a pápoci fenékküszöb

Augusztus első hetében kezdték meg a Rába pápoci szakaszán a fenékküszöb építését. A munkálatok, bár még nem fejeződtek be, jól haladnak - a létesítmény az első kisebb vízszintemelkedésre jól reagált.

Polgár Patrícia

A pápoci fenékküszöb egyik feladata a természetes környezet megőrzése a Rába-holtágba juttatott frissvíz által - ez a keddi árral meg is érkezett

Forrás: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

A terveknek megfelelően reagált az új pápoci fenékküszöb a Rába kisebb vízszintemelkedésére: a megnövekedett vízhozam a kőküszöb teljes szélességében bukott át a mű felett, és a Pápoci-holtágban is megindult az áramlás.

Kedden reggel a Rábán érkező vízhozam rövid időre megközelítette a másodpercenkénti 20 köbméteres értéket a folyó pápoci szelvényében. Ebben a tartományban a fenékküszöb már képes biztosítani a Pápoci-holtág vízpótlását a küszöb felett kialakított vezérárkon keresztül, mintegy fél köbméter friss vízzel másodpercenként. A széles holtágban (amely egykor a Rába medre volt) szétterül a víz, majd a holtág alsó szakaszán kialakított másik vezérárok segítségével egyesül újra a Rába vizével a kőmű alatti mederszakaszon. A "Rába és a Rábca folyó mentesített öblözeteinek árvízvédelmi fejlesztése" című KEHOP projekt keretében megvalósuló Pápoci fenékküszöb kivitelezési munkái a végéhez közelednek, a mű a fő funkcióját már ellátja és hamarosan elkészül a kapcsolódó partszakaszok és a terep rendezése is – derül ki az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában