Magyarországon komoly hagyománya van

2022.08.08. 20:08

Mégis tartanak Szombathelyen tűzijátékot, az önkormányzat kétmillióval támogatja a rendezvényt

Az önkormányzat 2 millió forinttal támogatja a Szentkirályi napokat, augusztus 20-án tűzijáték is lesz.

Tömböly Ágnes

Illusztráció!

Forrás: Pixabay

Hetek óta komoly sajtóérdeklődés övezi, hogy mely vidéki városokban döntenek úgy, hogy az államalapítás ünnepén nem tartanak tűzijátékot. Pedig Magyarországon komoly hagyománya van nemcsak a fővárosban, hanem a vidéki városokban is annak, hogy Szent István napján tűzijátékkal ünneplünk. Szombathelyen a baloldali vezetésű önkormányzat nem szervez tűzijátékot - erről többször olvashattunk az elmúlt hetekben. Mint ahogy szilveszterkor sem tartanak pirotechnikai bemutatót azóta, hogy Nemény András vezeti az önkormányzatot. Ezért meglepő, hogy a város által 2 millió forinttal támogatott Szentkirályi napok egyik attrakciója az lesz, hogy augusztus 20-án tűzijátékkal várják a résztvevőket. 

A Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör augusztus 20-i búcsújának megrendezését minden évben támogatja az önkormányzat. A civil szervezet beszámolóiból látszik, 2019-től – ekkor már baloldali közgyűlési többség volt – a 3 millió forintos feladatellátási támogatás mellett plusz forrással járul hozzá a város a szentkirályi programhoz. A pénzügyi beszámolók szerint 2019-ben 1 millió 200 ezer forinttal, 2020-ban és 2021-ben pedig 2 millió forinttal támogatták az augusztus 20-ai búcsú megrendezését. Kerestük a szervező Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör elnökét, Hegedüs Évát, hogy az augusztus 20-ára tervezett tűzijátékkal kapcsolatosan érdeklődjünk, ám ő telefonban azt mondta: - A programot Tóth Kálmán képviselő állítja össze. Kérdésünkre, hogy bővebb felvilágosítást is a képviselő tud-e adni, határozott igen volt a válasz.

Próbáltuk telefonon elérni a baloldali közgyűlési frakció vezetőjét, ám nem jártunk sikerrel. Meglepő az is, hogy Tóth Kálmán politikusként aktív szervezője az egyesület programjának, és miközben önkormányzati szinten politikai döntés született arról, hogy nem rendeznek tűzijátékot, addig a déli városrészen az bekerülhetett a meghirdetett programsorba. Az már egy másik olvasata a történetnek, hogy a Zanati Kulturális Egyesület leköszönő vezetője éppen arra utalt a közelmúltban, hogy az utóbbi három évben politikai nyomás nehezedik a szombathelyi civil szervezetekre. „Sajnos az elmúlt három évben nem csak a pandémia gyakorolt káros hatást Szombathely társadalmi életére. Kérlek, vonjátok le a következtetéseket, s javítsátok ki a hibákat, mielőtt azok helyrehozhatatlanok lesznek!” - írta a zanati egyesület elnöke Tóth Kálmán frakciótársa, a civil ügyekért felelős bizottság baloldali elnöke, Putz Attila részére írt levelében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!