Ave, Savaria!

2022.08.26. 14:20

Megnéztük a római legiók seregszemléjét, más karneváli helyszínekre is benéztünk - fotók

Két év után megint kedvünkre karneválozhatunk. Pénteken délelőtt bevettük magunkat Szombathely legnagyobb históriás rendezvényének forgatagába.

Tóth Kata

Forrás: Cseh Gábor

A Történelmi Témaparkban a római legiók seregszemléjével kezdődött az antikvitást képviselő hagyományőrzők programjainak sora. Krisztus utáni 20. századi „antik” zenére vonultak be a 2000 éves felszereléssel rendelkező római egységek – a nézők a lelátókról tapssal biztatták a szereplőket. A mustra csapatait dr. Katona Attila történész mutatta be egyenként – az élen a Legio XV. Apollinaris II. cohorsával, melynek leszerelt veteránjai megalapították az ókori Savaria városát. Nemény András polgármester köszöntötte Róma katonáit, Savaria népét – Salvete milites, salve Savaria! –, aztán seregszemlét tartott a centurio vezetésével. A témaparkot egy időre hátrahagyva tettünk egy kört a belvárosban. A hétköznapokon forgalmas Thököly utcán kétoldalt sorakozó árusok délelőtt még komótosan készülődtek a délutáni, esti, másnapi rohamra – nagy a választék a standoknál a csecsebecséktől a minőségi kézműves termékekig. 

 

A Művészetek utcájában a kézművesek a standjaikat rendezgették: egyedi ékszerek, ötvösmunkák, láblógató textilmanók, betonékszerek, mandalák, pontfestéssel készített termékek az újrahasznosítás jegyében – csak ízelítő a kínálatukból. Izgalmas programokat kínál a karnevál alatt az ELTE SEK is: Iseum előtt található standjuknál a pszichológia szak képviselői – hallgatók is – közreműködnek például a mentális egészségszűrésen. Kérdőívet kitöltve depressziógyanút, emelkedett stressz-szintet is szűrnek. Ha valakinél gyanús jegyet találnak, azt a szakellátásba irányítják, ott kaphat segítséget. Benéztünk a Ferences templom színháztermébe is, a trópusi lepke-, pók- és rovargigászok kiállítására is, ahol az élő trópusi lepkék, madárpókok, skorpiók és más ízeltlábúak mellett rengeteg rovarpreparátum látható. A gyerekek kézbe foghatják az azúrlepkéket, láthatnak halálfejes lepkét, élő madárpókot, sáskát, és bemehetnek a lepkeröpdébe.

Később újabb helyszínekről jelentkezünk. Vasárnap estig számtalan program várja a XXI. Savaria Történelmi Karneválra érkezőket.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában