Pályázati forrás

2022.08.02. 13:50

Megújult a kőkereszt Szombathelyen - Később állították, mint eddig hittük

Több mint kétmillió forintnyi pályázati forrásból újult meg a Körmendi út mellett található kőkereszt Szombathelyen. Egyúttal javították rajta a feliratot is.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Töredezett, sérült, szennyezett, egyszóval gazdátlan volt már a Körmendi út melletti, fogadalmi célzattal állított kőkereszt. A Szalézi Egyházközség szeretett volna ezen változtatni és pályázatot nyújtott be a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz, amelyen 2,2 millió forintot nyert annak felújítására. Ágh Ernő világi elnök elmondta: bő egy hónapig tartottak a helyreállítási munkálatok. Ez idő alatt a szobrokat restaurátor javította ki, megtisztították a keresztet, amely új talapzatot is kapott.  

Forrás: Cseh Gábor

Ágh Ernő kitért arra is, eredetileg az 1801-es felirat állt az emlékművön, de levéltári források szerint 1891-ben emelte Kovács István és neje, Füzi Katalin. A felújítás során most javították a feliratot. – A Szalézi Egyházközség számára fontos, hogy megőrizze ezeket a helyeket. Ha adódik rá pályázati lehetőség, következőnek a Petőfi-telepet újítanak fel egy keresztet – tette hozzá a világi elnök.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában