Demonstráció

2022.08.17. 18:58

Mintegy 40 autóval tüntettek a vezetésoktatók a kedvezőbb adózásért Szombathelyen - fotók

Autósiskolás járművek gyülekeztek kora este a Claudius hotel előtti parkolóban, kedvezőbb adózási feltételekért tüntettek. A demonstráció résztvevői arról beszélgettek a már beállt autók között, hogy lehetnének többen is. A mintegy 40 autó és motor a Március 15. térre vonult. Céljuk, a kedvezőbb - taxisokéhoz hasonló - adózási szabályok elérése. Állítják, ha nem  változtatnak szabályokon, méregdrága lesz a jogosítvány megszerzése.

Vas Népe

Fejes Tibor fő szervező elmondta, hogy a demonstráció nem elsősorban az oktatók miatt volt, hanem azokra gondolunk, akik a közeljövőben jogosítványt szereznek, és ha nem lesz változás az átalányadózási kategóriabesorolásban, akkor a jogosítvány megszerzése lassan megfizethetetlen lesz. 

- Egy gyakorlati oktatási óra most hat-hétezer forint között van. Ha nem lesz változás, ez harminc százalékkal emelkedhet, és még csak akkor érjük utol a pesti szintet – mondta Fejes Tibor oktató. – Azt szeretnénk elérni, hogy az átalányadóban a 40-60 százalékos besorolásból átkerüljünk a 80-20-ba. Ennek érdekében felvettük a kapcsolatot Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselővel, parlamenti alelnökkel. Meghívtuk ide, de nem tudott eljönni egyéb elfoglaltságai miatt, viszont azt ígérte, hogy ha átnyújtunk neki egy petíciót, foglalkozik az üggyel. Országosan is vannak erre törekvések, Pesten volt egy hasonló megmozdulás: a Hősök terén kétszázan jöttek össze, itt most negyvenhat oktató és kocsi van, plusz néhány motoros oktató, úgy érzem, hogy ez sikeres megmozdulás.  

Fejes Tibor kifejtette, hogy az autósoktatást megilletné az a kategória, mint amibe a taxisok vannak, mert taxizás teljesen hasonló költségszerkezetű, sőt az oktatóautók jobban kopnak.  

- A taxisok nyolcvan százalék költséget írhatnak le, és a húsz százalék bevételből adóznak. Nekünk pedig negyven százalék a költségünk, és hatvan százalék után adózunk, ami háromszorosa a taxis adózásának – mondta Fejes Tibor. Hozzátette: a 80-20 százalékos kategóriában van például a fotográfusi tevékenység, a fodrászat, a számítógépjavítás, a halgazdasági szolgáltatás is. 

A 40-60-ban pedig az autósoktatók együtt vannak az orvosokkal, az ügyvédekkel, az informatikusokkal, és az oktatás ezekkel a szakmákkal szerintük nem vehető egy kalap alá.  

A demonstráción szombathelyi autósiskolák vettek részt. Vas megyében más településen nem lehet B kategóriás jogosítványt szerezni. Fejes Tibor hangsúlyozta, nem csak a saját érdekeiket kívánják képviselni, hiszen közérdek az, hogy a jogosítvány ára elérhető legyen. Vas megyében átlagosan évi 2500 ember vág bele abba, hogy megtanuljon autót vezetni, főleg fiatalok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában