Zártkerti fejlesztés

2022.08.13. 10:55

Páratlan látvány a vasvári szőlőhegyen: megújult az út mellett a kereszt és a harang is - fotók

Cseh-Egyed Bernadett

Magung Fransis SVD atya, plébános áldotta meg az utat, a keresztet és a harangot

Forrás: Unger Tamás

 Mintegy húszmillió forintot nyert zártkerti pályázaton a vasvári önkormányzat. Ebből rendbe tették a Hegybíró dűlőt, illetve felújították a mellette található keresztet és harangot.   

Gyönyörű napsütés és páratlan látvány fogadta a szőlőhegyre érkező vendégeket péntek délután, ahol a közelmúltban megújuló út, kereszt és harang ünnepélyes átadóját tartották a Városi Kórus közreműködésével. Tóth Balázs polgármester elmondta: Vasvárnak különösen fontos a három oldalról szőlőheggyel határolt zártkerti övezete, hiszen rekreációs területként működik. Az itteni tulajdonosok is elkötelezettek abban, hogy folytatják a gazdálkodást.  

– Amikor a kormány a zártkerti programról döntött, nem csupán arról határozott, hogy utak újulhatnak meg a programban. A szőlőhegy régen az öngondoskodás terepe és a rekreáció helyszíne volt. Ezt szeretnék megőrizni, korszakokon átívelően – fogalmazott köszöntőjében V. Németh Zsolt miniszterelnöki biztos. Kiemelte továbbá, mintegy 200 hektárnyi zártkerti terület található az országban, ezek más-más állapotban vannak. Ha hagyják őket elveszni, eltűnik a mozaikossák a magyar tájból. 

Beszélt továbbá arról is, a jeles napok és a keresztény ünnepkörök keretet, ritmust adtak a paraszti ember mindennapjainak, és adnak a mai napig nekünk is. Ha valamiféle új rendet akarunk magunknak alkotni, az jó lenne, ha a régire alapozódna. A kereszt függőleges és vízszintes szára legyen egy koordinátarendszer. Az átadó végén Magung Fransis SVD atya, plébános megáldotta az ez elkészült fejlesztéseket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában