„Mert jónak lenni jó”

2022.08.22. 17:00

Rábatótfaluba látogattak a Gondviselés Háza Fogyatékosok és Időskorúak Otthona Ivánc értelmileg akadályozott lakói

Augusztus 14-én ismét megvalósult a Gondviselés Háza Fogyatékosok és Időskorúak Otthona Ivánc értelmileg akadályozott lakóinak rábatótfalusi látogatása. Az idei évben mintegy 50 lakó és 8 ápoló/kísérő érkezett a faluba.

Civil/Doszpot Dóra

Forrás: VN/archív

Fotó: Szendi Péter

Az ivánci intézmény 1951. óta működik az „Őrség kapujában”. Jelenleg 150 enyhe-, középsúlyos, súlyos- és halmozottan sérült értelmileg akadályozott, valamint 50 időskorú személy részére nyújt teljes körű ellátást. Három lakóotthont is működtetnek, melyek 30 értelmileg akadályozott személy számára biztosítják az integráció, normalizáció, autonómia lehetőségét. Az intézményben konyha, mosoda és kisegítő gazdaság működik, mindemellett a fejlesztő foglalkoztatás keretében biogazdálkodást is folytatnak. A biogazdálkodás során termesztett zöldségek, gyümölcsök, palánták, és a kézműves műhelyben előállított termékeik megvásárolhatók az intézmény parkolójában működő Tulipánfa Boltban, illetőleg kiállításokon, és vásárokon. Nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az értelmileg akadályozott és időskorú lakóik otthon érezhessék magukat, illetve megfelelő segítséget kapjanak ahhoz, hogy teljes életet élhessenek.  Rendszeresen szerveznek kirándulásokat, színház- és mozilátogatásokat, piknikeket, illetve társintézményekkel találkozókat. 

A rábatótfalusi találkozóra nagy örömmel készültek a falubeliek. A hét folyamán feldíszítették a kultúrházat, süteményeket és más finomságokat készítettek, majd vasárnap az asszonyok reggel fél hétkor nekiálltak a szendvicsek gyártásának, hogy minden időben készen legyen a vendégek megérkezéséig. A csoport 9 óra előtt megérkezett, hatalmas örömmel, lelkesedéssel és várakozással. A reggelit követően látogatást tettek Szakonyfaluba, ahol a falusiak sok süteménnyel és gyümölcskoktélokkal várták vendégeiket. Egy ivánci kolléga vezetésével végigjárták a stációkat, imádkoztak és bibliai történeteket hallhattak. Távollétükben a rábatótfalusiak  gőzerővel pakoltak, mosogattak és pucolták a zöldségeket az ebéd elkészítéséhez. A tartalmas ebéd – zöldségleves, rántott hús rizzsel, palacsinta – után kezdődött a tánc. „Ricsi mester” igazi bulihangulatot varázsolt a kultúrházba. A tánc mellett zajlottak csocsó meccsek, majd a pihenés és beszélgetés közben mindenki fagylaltot kapott.  

A rengeteg adománynak és felajánlásnak köszönhetően 220 ajándékcsomag gyűlt az idén össze, így nemcsak azok kaptak, akik eljöttek a találkozóra, hanem az otthon többi lakója is részesedhetett egy kis ajándékban. A délután hamar véget ért. Távozásuk előtt a lakók egy szép és megható tánccal fejezték ki hálájukat és köszönetüket a falusiaknak, majd hosszas búcsúzkodás után a jókedvű csoport elindult Iváncra, de mindannyian megígérték, hogy „Jövőre megint jövünk!”.  A szervezők hálás köszönetet mondanak a vállalkozóknak, önkormányzatoknak és magánszemélyeknek a szervezésért, a rengeteg adományért, felajánlásért és segítségért. A legnagyobb köszönet a  rábatótfalusi és szakonyfalusi lakosokat illeti odaadó munkájukért, segítségükért és szeretetükért.  Ez a nap örök emlék marad mindenkinek, reméljük, még sok találkozó követi a mostanit, hiszen mind tudjuk, hogy jónak lenni jó.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában