Lázasan készülnek

2022.08.08. 17:19

Siketek és nagyothallók is felvonulnak a Savaria karneválon

Először vesznek részt a Savaria Történelmi Karnevál nagyszabású jelmezes felvonulásán a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) tagjai. Nem csoda, hogy már lázasan készülődnek a programra.

Tömböly Ágnes

Forrás: Cseh Gábor

Ottjártunkkor már az utolsó simításokat végzik a karneváli ruhákon a SINOSZ Vas Megyei Szervezetének szombathelyi, Kiskar utcai közösségi termében. Két hete kezdték a munkát, azóta mindennap 9 és 16 óra között azon dolgoztak, hogy készen álljanak a Savaria Történelmi Karneválra. Horváth Istvánné, a megyei szervezet elnöke vezet minket körbe. Temesi Éva jelnyelvi tolmács közreműködésével beszélgetünk.

– A SINOSZ Vas megyei ügyintézője, Patona Mária vetette fel az ötletet, hogy a szervezet tagjai is vegyenek részt az idei karneváli felvonuláson, amit örömmel fogadtunk – mondja el kérdésünkre Tóth Csabáné elnökségi tag.

– Hosszú évek óta megrendezik Szombathelyen a programsort, ám a felvonulásokon a SINOSZ tagjai még sohasem képviselték magukat – ezt már Szabó Istvánné teszi hozzá, aki a szervezet egyik tagjaként társadalmi munkában mindig szívesen segít, ezúttal például a vasalásból vette ki a részét.

 

– Szereztünk szabásmintákat és egymást segítve, saját magunk szabtuk ki és varrtuk meg a ruhákat. A tagok sokszor jöttek próbálni, és mindenki jelezte, ha valamit módosítani kellett még – folytatja Tóth Csabáné. Majd egy közeli asztalhoz lép, ahova a kész jelmezeket korábban gondosan elhelyezték. Harminchárom öltözéket varrtak meg – tudjuk meg. Pár perc és már mutatják azt is, hogyan mutat felvéve a ruhadarab. A nőknél bordó, a férfiaknál bronzos díszítést használtak.

– Büszkeséggel tölt el, hogy ott lehetünk az idei karneváli felvonuláson – osztja meg velünk érzéseit Tóth Csabáné, amivel a többiek is egyetértenek.

Széleskörű a megmozdulás, ezt mutatja, hogy debreceni, budapesti és soproni tagokat is fogadnak majd augusztus végén, ők is csatlakoznak a felvonulókhoz. Céljuk az, hogy a karnevál több tízezres közönségének, illetve országosan a SINOSZ civil közösségének is megmutassák: a siket és nagyothalló emberek is ugyanúgy részt tudnak venni egy ilyen nagyszabású eseményen, mint mások. Nem mellesleg, már az ezzel járó készülődés is erősíti közösségüket, hiszen a program hírére olyanok is jelentkeztek, akik egyébként máskor háttérbe húzódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában