Sorozat

2022.08.13. 18:42

Szabadtéri színházi esték Celldömölkön: elszállt a Május a kolostorudvaron

vaol.hu

A felújított volt bencés kolostor udvara a celli belvárosban már többször bizonyította, hogy tökéletes nyári játszóhely. A hétvégén ismét ide invitálta a közönséget a Soltis Lajos Színház, ezúttal a Szép Ernő-előadásra. A Klastrom Színház hamarosan folytatódik, a celldömölki Római Katolikus Plébánia támogatásával.

 

 

A kolostorudvarhoz az elmúlt évekből több emlékezetes színházi élmény fűződik. A Soltis Lajos Színház több előadását bemutatta itt: a Petőfi-drámától A dzsungel könyvén át a Szerencsés Máriáig. Sőt: egy alkalommal a Soltis-fesztivál egyik vendégelőadása találta meg ideális helyszínét a kolostor pincéjében.

 

A celldömölki társulat a hétvégére újra meghirdette a Klastrom Színház-sorozatot:  a Koptik Odó utcai kamaraszínházban, Tárnoki Márk rendezésében nemrég bemutatott Szép Ernő-előadást próbálták ki telt ház előtt a szabad ég alatt. A két egyfelvonásosból - A hasbeszélő, Május - összefűzött produkció a szabad ég alatt is működött. Ráadásul a Május "tényleg" a szabad ég alatt játszódik - úgyhogy kell is hozzá az esti levegő, a nagyobb lélegzet. Szép Ernő fanyar humorú, tragikumot és komikumot kivételes finomsággal összecsendítő, összekapaszkodva kerek egésszé váló egyfelvonásosai minden pillanatban arról tudósítanak, hogy az élet - mindennel együtt és mindennek ellenére - szép. Hogy a vágyakat nem kell feladni: "Este van. Egy vándormutatványos nyugovóra tér az új szállásán. Egy fiú és egy leány kergetik a boldogságot a Városligetben. Valaki a bokrok között öngyilkosságra készül. Május. Valahol háború van. Rövidnadrágos kisfiúk, utcai árusok, hadiözvegyek álmodják szebbé az életet. Kis, hétköznapi nyomorok, magánylenyomatok, szárnyaló remények. A veszély megpihen a csalitban. Csupa halál a világ és csupa élet."  Soha olyan szépen nem szálltak még az ég felé Szép Ernő híres luftballonjai, mint a Klastrom Színházban. Egy kislány sírva nézett utánuk - gyorsan kapott egy újat a titkos készletből.

SZÍNLAP
 

ANTONI, a hasbeszélő – Tóth András
PINCÉR – Temesi Zsolt
LORD BIFSZTEK, az angol báb – Inoka Péter
A NŐ, az anya báb – Dunai Júlia
MÓRIC, a kisfiú báb – Tóth Ákos
A GYUFAÁRULÓ FIÚ – Tóth Ákos
AZ UTCAZENÉSZ – Gregorich Domonkos
A LUFTBALLONOS – Dunai Júlia
A CIPŐSUBICKOLÓ – Inoka Péter
A RIKKANCS – Tóth András
A VIRÁGÁRUS ASSZONY – Gyurkovics Zsófia
A VAK – Temesi Zsolt
A KISLÁNY – Dunai Júlia
A NÉZŐ – Tóth Ákos
A PERECES – Inoka Péter
AZ ŐR - Temesi Zsolt
A CSIBÉSZ – Tóth Ákos
AZ ÖNGYILKOS – Temesi Zsolt
A LEÁNY – Gyurkovics Zsófia
A FIÚ – Tóth András
A RENDŐR – Inoka Péter

Rendező: Tárnoki Márk
Dramaturg: Sándor Júlia
Látványtervező: Molnár Anna
Zeneszerző: Gregorich Domonkos
Rendezőasszisztens: Hérincs Frida
Kivitelezők: Lakatos Dániel, Pesti-Marton Mercédesz, Hartai Andrea, Zsiros Zsuzsa, Kovács Richárd


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában