Összegzés

2022.08.28. 20:07

Színek, hangok, illatok, ízek, találkozások – két év kihagyás után megint tengernyi élményben lehetett része annak, aki elmerült a karneváli forgatagban

Csütörtökön kezdődött és vasárnap éjjel zárt a XXI. Savaria Történelmi Karnevál – a hétvégén is ott voltunk néhány emlékezetes pillanatán.

VN

Forrás: Unger Tamás

A péntek esti fáklyás, korabeli viseleteket bemutató felvonulás után szombat délelőtt a Történelmi Témaparkban gladiátor-párharcokba csöppentünk: a délutáni nagy gladiátorjátékokra gyakoroltak a Collegium Gladiatorum „halálba induló” római harcosai. Közben a lelátón ülők megismerkedtek fegyvereikkel, felszerelésükkel, küzdőstílusukkal, láttunk mesteri kardforgatást, lándzsavívást, hálóvetést. Az egyesület hazajár a Savaria Karneválra, nemkülönben Kassai Lajos lovasíjász, aki a tanítványaival megmutatta, mi jellemezte a népvándorlás kori fegyverforgatást, a lovas nomád harcosok képességeit, a hadjáratokat.

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor
© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor
© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

A témapark oszlopos díszudvarában Sabyllus Liberfilius, azaz Szabi, a pék a római foccaccia sütésének és a kovász fortélyait magyarázta az érdeklődőknek – a tábori életbe az idén ő is bekapcsolódott. Szombat délben egész hölgykoszorú várta Szabadfi Szabolcs kőszegi születésű pékmestert, illatos kenyerek és különleges péksütemények alkotóját, aki 106 éves, olaszországi bivalyfarmról származó, reggel „megfrissített” kovászt hozott a szombathelyieknek. – Csak az fogadjon el belőle, aki innentől kezdve szeretne egy újabb háziállatot magának, ezt ugyanis gondozni kell – bocsátotta előre. Sok körülmény – egyebek mellett a jó minőségű liszt, a lágy víz, a megfelelő hőmérséklet, a só – számít, hogy még légiesebb, ropogósabb, sültebb legyen az otthon sült kovászos kenyér – magyarázta, és végigbeszélt a hallgatóságával minden lényeges tudnivalót. Kovásszal készült kenyerének bélzetét, ropogós héját mutatta, kóstolóba abból és római stílusú foccacciájából is kínált.

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor
© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

Az árnyas Gayer-park, a Kalandvár a karnevál családi helyszíne. Szombaton és vasárnap tematikus játszóházzal és gyermekfoglalkoztatóval is készültek a szervezők az aprónépnek. A színpadon Fülöp, a strucc savariai kalandjait követhették a legifjabb karneválozók, és a mese írójával, Kőszegi-Arbeiter Anitával is megismerkedhettek. A Kalandozó Komédium – Furmányos Játékudvar a századfordulós játékok világába repítette vissza a közönséget: sodrantyú, billencs, kurta konyha, amelyben horgolt játékokkal főzőcskéznek a legkisebbek, mérleg, amőba, sajtvarró, kanyarteke – néhány a játékok közül. Tőlük nem messze a római kori város mindennapjaival ismerkedhetett, aki a város képzeletbeli kapujától végighaladt a nyolc játékhelyszínen és teljesítette a feladatokat. A helytartói palota hiányzó mozaikjait kellett kirakniuk, cserépedényeket felismerniük, az eldugult csatornából egeret, békát kihozniuk, hogy a Rómából érkezett vendég használhassa a fürdőt. Az állomások végén érméket kaptak a gyerekek. A parkban a legkisebbek kipróbálhatták a középkori lovagok fegyvereit, láttunk katapultot és nyílvetőt, népszerű volt a kosaras körhinta, a kézműveskedés és Vitéz László bábjáték automatája. A korhű ruhákba öltözött gyerekek szombat délután a Gayer-parktól a Fő térig vonultak.

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

Amikor szombat délután ott jártunk, a Fő téren épp a Pavane zászlóforgatói készültek előadásukra, míg a Művészetek utcájában a Mare Temporis előadásában 1840-es évekbeli forradalmi jeleneteteket és korabeli táncokat láthatott a közönség. Legtöbben az árnyékban kerestek menedéket a közel 30 °C-os melegben. A Sörtér színpadán 16 óra előtt az Isis Big Band készülődött. A zenekar klasszikus swing és big band darabok mellett filmzenét, popot és rock slágereket játszott big band stílusban, amire sokan voltak kíváncsiak, végül már nehezen lehetett szabad asztalt találni a téren. Nem lenne igazi a Savaria karnevál Rumi László és csapata nélkül. A neves bábrendező a kőszínházi évadban is gyakran megfordul Szombathelyen. A karneváli forgatagban pedig mindig megmutat valamit abból a jóízű, szókimondó, a pillanat varázsában és valóságában létező, a nézőkkel folyamatos és élő kontaktusban lévő vásári komédiázásból, amelyben évszázadok tapasztalata sűrűsödik össze. A karneválra most a Trapp Top Flottával – vagyis fiatal játékostársaival érkezett. Végy három gólyalábast, három kalapot, egy nagydobot, egy rudat, egy széket. Egy piros kötelet. És a közönséget. Máris indulhatott a varázslat.

Forrás: Cseh Gábor
© Unger Tamás
Forrás: Unger Tamás

A borús idő ellenére is útnak indult szombaton este a karnevál második felvonulása. Megint nagy tömeg követte figyelemmel, hogyan elevenednek meg a történelmi idők Szombathely utcáin. A Főtéren a Vad Fruttik zárta a napot. Az eső kegyes volt a bulizókhoz, csak a visszataps utáni utolsó számnál tette tiszteletét. Vasárnap délutánig esőmentesen folytatódtak a programok.

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor
Forrás: Bege Botond

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában