Kettős ünnep

2022.08.28. 16:00

Tanévnyitó szentmise, ólomüveg ablak és keresztút áldás Magyarlakon - fotók

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Kettős ünnep volt vasárnap délelőtt Magyarlakon. Megtartották Magyarlak-Csörötnek Általános Iskolájának Veni Sancte tanévnyitó szentmiséjét, majd dr. Székely János megyés püspök megáldotta a templom Brenner Jánost ábrázoló új - és egyben első - színes ólomüveg ablakát, valamint a szőlőhegyre vezető megújult keresztutat.Magyarlak-Csörötnek Általános Iskolája tavaly került a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásába, így most már második alkalommal tartottak Veni Sancte tanévnyitó szentmisét, amelyen Mezeiné Kiss Katalin köszöntötte a diákokat és szüleiket. 

 

A szentmisén Monek Dávid, Magyarlak polgármestere örömmel számolt be két jelentős - egyházat érintő - beruházásról. A 2021-es Hungarikum pályázatból, összesen mintegy 2,2 millió forintból új, színes ólomüveg ablak került a magyarlaki Szent Kereszt Felmagasztalása-templomba, amely Muka Gábor plébános Brenner Jánost ábrázoló festménye alapján készült el. Megújult a szőlőhegy felé vezető út mentén a 2006-ban magánadakozásból épült keresztút is. Mesics Imre helyi amatőr kőfaragó képeit vasvári műhelyében Sejber Mihály restaurálta. A keresztút állomásaira új kereszteket is állítottak. Kevy Albert, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke ünnepi beszédében a két beruházás jelentőségét hangsúlyozta, amelyek az egyház és a hívők számára is fontosak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában