Hogyan segítenek nekik?

2022.08.22. 17:30

Ukrán diákok az iskolapadban - Kihívás ez mindenki számára

Van, ahol teljesen új helyzetet teremt, máshol már többéves oktatási-nevelési tapasztalattal fogadják az ukrán gyerekeket az iskolában jövő héten, a tanév kezdetével. Hogyan segítik beilleszkedésüket, tanulmányaik folytatását? – ennek próbáltunk utánajárni.

Tömböly Ágnes

Forrás: Szendi Péter

Tudni kell: az ukrán tanulók esetében is érvényesül a szabad iskolaválasztás elve, ugyanakkor a felvételi körzettel rendelkező intézmény köteles felvenni a hozzá beiratkozni kívánó gyereket. Nyolc ukrán diák jelentkezett a szentgotthárdi katolikus általános iskolába az új tanévben; elsőtől nyolcadik évfolyamig többféle korosztályt képviselnek. Korábban az intézménybe nem járt ukrán gyermek – ezt Balogh Évától, a Szent Gotthárd Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetőjétől tudtuk meg. A részletekről már az általános iskolai tagintézmény vezetője, Csuk Hajnalka beszélt, aki hangsúlyozta: várják a fenntartó iránymutatásait, hogy milyen koncepciót kövessenek. - Szeretettel fogadjuk az új diákokat, azonban mind az intézményvezetés, mind a tantestület, mind pedig az osztályközösségek számára új helyzetet teremt érkezésük – fejtette ki. Megtudtuk: az érkező tanulók csak ukrán nyelven beszélnek, így először a nyelvi akadályokat kell leküzdeniük.

Sárváron évek óta dolgoznak ukrán vendégmunkások, így nemcsak a háborús helyzet miatt ülnek a padsorokban a szomszédos országból érkezett gyerekek. E területen így felkészültebben nyithatja meg a 2022/2023-as tanévet Ördög Tibor, a Szent László Katolikus Általános Iskola igazgatója, aki szerint mindenki számára kihívást jelentő feladat a csak idegen nyelven beszélő és értő tanulók oktatása, integrációja. - Több ukrán diák már harmadik éve jár az intézménybe – mondta el, hozzátéve: a tapasztalatok változóak, azzal, aki nem akar tanulni, sajnos nem tudnak mit tenni, osztályt kell ismételnie. Pozitív példa is akad: van olyan diák, aki felvette a ritmust, és már csak magyar nyelvből kap közepes jegyet, más tantárgyakból jeles. Ördög Tibortól megtudtuk, szeptembertől több mint 20 ukrán tanulóval számolnak. Azoknál, akik most kerülnek az intézménybe, és nem beszélnek magyarul, az első évben a nyelv elsajátítását helyezik előtérbe. Ezt a tanévet előkészítőnek minősítik, majd a második évtől kezdik el osztályozni őket.

Forrás: Pajor András

Nem jelentkezett ukrán diák a szombathelyi Brenner-, a celldömölki és a körmendi katolikus általános iskolába. Felsőszölnökön a Kossics József Kétnyelvű Általános Iskolában az előző tanév végén még négy ukrán gyermek tanult, ők azóta visszamentek, így szeptembertől nincsen menedékes diákjuk. - Nemcsak a tanulmányaikban, hanem minden téren, ahol csak lehetett, segítettük a beilleszkedésüket – tájékoztatott Treiberné Doncsecz Ildikó intézményvezető, aki utalt arra is, hogy hallanak olyan ukrán diákokról, akik ugyan itt tartózkodnak, de sajnos nem járnak iskolába. Pedig ott nemcsak közösségben lehetnének, hanem naponta háromszori étkezést is kapnának. A Reményik Sándor evangélikus iskola bobai tagintézményében nincsen, a szombathelyiben kettő ukrán diák folytathatja a tanulmányait szeptembertől. Ők Kárpátaljáról érkeztek, így képzésükben nyelvi akadályok nem merülnek fel – mondta el Sátory Károly igazgató.

A tankerülethez tartozó szombathelyi általános iskolákban 34 ukrán tanuló kezdi meg a tanévet. Számukra egyéni fejlesztő órákat is tartanak, az ukrán nyelvet kiemelkedő szinten beszélő kollégákkal, külsős segítőkkel. Van olyan intézményünk, ahol kárpátaljai magyar pedagógusok segítik a gyerekeket – ezt Szakály Tamás, a tankerületi központ adatvédelmi tisztviselője közölte megkeresésünkre. Előreláthatólag 10 menedékes tanuló jár majd szeptembertől a Sárvári Tankerületi Központhoz tartozó általános iskolákba. "A kormány az adott iskolában folytatott tanulmányokon túl heti öt felzárkóztató tanórát finanszíroz minden érintett számára, ami a magyar nyelv tanítását, egyes tantárgyakból a felzárkóztatást lehetővé teszi" – tudtuk meg Rozmán László tankerületi igazgatótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában