Foglalkoztatás

2022.08.05. 07:00

Vas megye továbbra is az élmezőnyben - vannak még üres álláshelyek

Mintegy 231 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat országos kitekintést nyújtó regiszterében az elmúlt hónapban. Ez az az előző hónapok negatív rekordjához képest kis mértékű emelkedést jelent, de továbbra is nagyon alacsony.

VN

Forrás: MW-archív

Továbbra is az egyik legjobb munkaerőpiaci helyzetben lévő megyék közé tartozik Vas. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat jelentése szerint 3 698 nyilvántartott álláskereső volt megyénkben a múlt hónapban, ez a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva mindössze 2,8 százalékos munkanélküliséget jelent. Megyénkben egyébként júniushoz képest minimálisan emelkedett az álláskeresők száma, de az előző év azonos időszakához képest több mint hétszáz fővel dolgoznak többen most.  

Hasonló tendencia figyelhető meg országos szinten is: az álláskeresők száma 2021 júliusához képest 11,8 százalékkal csökkent, míg a megelőző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal emelkedett. Az álláskeresők között 109,1 ezer férfi és 121,9 ezer nő szerepelt. A hónapban 141,2 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 54,8 százaléka álláskeresési ellátásban, 45,2 százaléka pedig szociális jellegű támogatásban részesült. Az álláskeresők 38,9 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. Júliusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 4,8, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,6 százalékos értéket mutatott. 

A legalacsonyabb értékekkel Győr-Moson-Sopron megye rendelkezett, de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek között megemlíthető még Budapest, Pest, Csongrád-Csanád, Komárom-Esztergom, Vas, Fejér és Veszprém megye is. A 15-74 éves munkanélküliek száma a március – májusi negyedévben 164,7 ezer főt tett ki, amely 3,4 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett.  

Júliusban a nyilvántartásban 14,9 ezer pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 6,4 százalékot tett ki. Vas megyében 180 pályakezdőt tartottak nyilván ugyanezen időszakban, egy fővel kevesebbet, mint júniusban. Megyénkben egyébként 3053 üres álláshely volt júliusban, ebből 657-t betöltöttek a hónap végére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában