Fórum

2022.08.23. 18:03

Vasivíz: Ma egyeztettek, szeptemberben felelős döntést hoznak

Fontosnak tartják a Vasivíz Zrt. biztonságos működését, ezért is felelős döntést kívánnak hozni a társaságban tulajdonos önkormányzatok – hangsúlyozták a szombathelyi városházi fórumról távozó polgármesterek kedd délután.

Tömböly Ágnes

A fotón Kondora István Sárvár polgármestere, Horváth Zoltán Csepreg polgármestere, Tóth Balázs Vasvár polgármestere

Forrás: Cseh Gábor

Egyeztetést tartottak a Vasivíz Zrt. jövőjéről az érintett városok vezetői a szombathelyi polgármesteri hivatalban. Mint arról korábban beszámoltunk: információszerzés és a megoldás keresése is célja volt a fórumnak, amit Nemény András, mint a zrt-ben többségi tulajdonnal rendelkező önkormányzat polgármestere hívott össze múlt héten.

Bebes Istvánnal, Körmend, Básthy Bélával, Kőszeg, Horváth Zoltánnal, Csepreg, Kondora Istvánnal, Sárvár és Tóth Balázzsal, Vasvár polgármesterével, valamint Labritz Bélával, Szentgotthárd alpolgármesterével is találkoztunk az egyeztetés előtt, ők biztosan részt vettek a megbeszélésen.

A fórumot megelőzően, háttérbeszélgetések során tudtuk meg: állami pénzügyi segítség nélkül nagyon nehéz helyzetbe kerülne 2023-ban a Vasivíz Zrt., ezért is érzik át felelősségük súlyát az önkormányzatok vezetői. Ismeretes, főként az energiaáremelések miatt nagy a teher a víziközmű társaságokon. A Vasivíz Zrt. mintegy 800-850 millió forintos veszteséggel számol az idei évben. A cégek számára a Technológiai és Ipari Minisztérium tett integrációs ajánlatot a pénzügyi támogatás érdekében.

Hasznos egyeztetést tartottak 

A szombathelyi városházán tartott, jó másfél órás fórumról először Bebes István - a társaság felügyelő bizottságának elnöke is – érkezett ki, kérdésünkre azt mondta: - Fontosnak tartjuk a Vasivíz Zrt. biztonságos működését, ezért a társaságban tulajdonos valamennyi önkormányzat felelős döntést kíván hozni. Ennek megfelelően megvárjuk a szeptemberi képviselő-testületi döntéseket.

Hasonló véleményt hallottunk Tóth Balázstól, Vasvár polgármesterétől is. Kérdésünkre elmondta, szeptember második felében tartják a városban a rendes képviselő-testületi ülést, ám a helyzet miatt várhatóan szeptember elején rendkívüli ülést hív össze a településvezető. Az előzetes szándéknyilatkozatot addig nem szignózza.

Mint azt korábban megírtuk, ezt a dokumentumot augusztus végéig a Nemzeti Vízművek Zrt. felé küldhetik meg a polgármesterek, előzetesen jelezve szándékukat: lemond-e az önkormányzat az állam javára a víziközmű vagyonról, tulajdonról, vagy annak egy részéről és azzal ellátás felelősségéről. 

Básthy Bélát, Kőszeg polgármesterét is kérdeztük az egyeztetés után, ő úgy nyilatkozott: - Alszom még rá egyet, de várhatóan aláírom és elküldöm az előzetes szándéknyilatkozatot, hiszen ez is feltétele annak, hogy majd szeptember 20-áig a képviselő-testület döntést hozzon arról, átadja-e az önkormányzat a tulajdoni részét és víziközmű vagyont. 

Szombathelyen szeptember második hetében dőlhet el a kérdés

Azt már Nemény András polgármestertől tudtuk meg: Szombathelyen várhatóan szeptember második hetében közgyűlésen dönthetnek a kérdésben. - A felelős döntéshozatal mellett fontosnak tartjuk azt is, hogy az emberekhez minél közelebb születhessenek ezek a döntések – erről is beszélt Nemény András, aki hozzátette: információi szerint a Vasivíz Zrt-ben tulajdonos önkormányzatok képviseletében eddig mintegy harminc polgármester írta alá az elvi szándéknyilatkozatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában