A Szakkör folytatódik

2022.08.23. 15:00

Vesszőfonásból vizsgáztak Gencsapátiban - a vizsgaelnököt elvarázsolták - fotók

Lezárult az országos A Szakkör program idei első kézműves kurzusa, Gencsapátiban vesszőfonást tanultak a vasi jelentkezők. Ugyanitt elindult gyöngyfűzés, szerdán indul a hímzés.

Merklin Tímea

A rozmaringos asztalnál Szűcs Gabriella a vizsgán elsőként mutatta be vesszőfonással készült termékeit

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

A Nemzeti Művelődési Intézet 2021-ben indította útjára A Szakkör – Tudásunkkal kézen fogva a közösségért című mintaprogramját, amelyben hatféle foglalkozás közül választhattak a jelentkezők. Vas megyében 111 helyszínen 124 szakkör volt (némely településen többfélét is kértek). Az óriási érdeklődésre tekintettel idén tizenöt kézműves mesterséget lehet tanulni a Hagyományok Háza bevonásával, amely a szakembereket szervezi hozzá, így a résztvevőknek minden ingyenes. Rigó Ernőtől, a Nemzeti Művelődési Intézet vasi igazgatósága munkatárságtól megtudtuk, már most látszik, hogy meghaladják a tavalyi számokat, országosan tízezer  felett van az eddigi jelentkezők száma. A Gencsapátiban megszervezett vesszőfonás szakkörre nemcsak helyiek jöttek, de az egész megyéből jártak ide résztvevők: Káldról, Sárvárról, Vasvárról, Szombathelyről, Nemesbődről, Uraiújfaluból. Varga Albin, a gencsi művelődési ház igazgatója elmondta: nagy örömmel működnek együtt a Nemzeti Művelődési Intézettel és a Hagyományok Házával, hiszen hitvallásukkal megegyezik, hogy régi népi mesterségeket felelevenítsenek, és azokat tovább örökítsék.  

 

Péter Szidónia, a Hagyományok Háza kézművesosztály-vezetője elmondta: a Hagyományok Háza a képzéseit korábban a hálózatán belül szervezte, ilyen nagy projektben először vesznek részt. A Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve most 34 képzésük van országszerte, szinte minden megyében, ahol lehetőség szerint a helyi szakembereket vonják be. Gencsapátiban a Bejcgyertyánosról idejáró Pados Zoltán tanított vesszőfonást. Péter Szidónia a vizsga elnökeként látva a fonott termékeket úgy fogalmazott: el van varázsolva. A Mesterségek ünnepéről érkezett Gencsapátiba, és olyan érzése volt, mintha az folytatódna, színvonalukban nagyon jövőbe mutatóak és bizalomgerjesztőek a tizenegy vizsgázó itt kiállított tárgyai. 

Akik A Szakkör program kurzusain végeznek, léphetnek egy szinttel feljebb is, mert szeptembertől folyamatosan indítja a Nemzeti Művelődési Intézet a Szakkörvezetés módszertana című akkreditált képzéseket minden megyeszékhelyen, így Szombathelyen is. Azoknak is ajánlják, akik nem rendelkeznek közművelődési szakmai végzettséggel vagy népijátszóház-vezetői tanúsítvánnyal, és a Nemeskürty-programban támogatott szakkörökben szeretnének szakkörvezetők lenni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában