Ha megjön az engedély

2022.08.04. 19:56

Zöldhulladékkezelő a falu szélén Táplánszentkereszten - A lakosság egy része tiltakozott, a vállalkozó kitartott

A tervek szerint, amint megérkeznek a jogerős engedélyek, akkor megkezdi működését a település határában a zöldhulladékkezelő telep. Ide tartozik az is, hogy a lakosság egy része, aláírásával tiltakozott a lerakó ellen.

Horváth László

Perl János polgármester a leendő zöldhulladékkezelő telephely előtt

Forrás: Cseh Gábor

A település határában fákkal sűrűn körbenőtt, drótkerítéssel körbefont leendő telephelyen fogad bennünket Perl János polgármester. Egy vállalkozó ezen a területen szeretne egy hulladékkezelőt üzemeltetni. 

Amilyen kacskaringós út vezet a falu központjától a telephelyhez, olyan kitérőkkel volt teli hulladékkezelő ügye. Amikor előszőr – idén tavasszal – nyilvánosságra került az elképzelés, a helyiek egy része felháborodott a tervek hallatán. Aláírásgyűjtésbe is kezdtek, több mint 600 szignó gyűlt össze, a képviselő-testületi ülések mellett lakossági fórumot is tartottak az ügyben. A tiltakozók fő kifogása az volt, hogy a telep túl közel lesz a faluhoz, megnövekszik a por- és zajszennyezés.

- A zöldhulladék kezelése kötelező önkormányzati feladat, a képviselő-testület úgy döntött, hogy ennek ellátását helyben oldja meg – mondja a polgármester. – Igaz, kéthetente egy alkalommal van arra lehetőség, hogy a helyiek Szombathelyre vigyék be a zöldhulladékot, de úgy gondoltuk, helyben ezt mégiscsak egyszerűbben tudják megtenni. A tervek megvannak, amint megérkeznek a jogerős engedélyek, megkezdi működését a zöldhulladék-kezelő telep. - Időközben elkészült a telephely környezetvédelmi hatástanulmánya, amely fontos dokumentum arra nézve, hogy a szabályokat betartva működtesse a létesítményt a vállalkozó. Úgy vélem, az ebben foglalt vállalások mindenkit megnyugtathatnak. Fontos kikötés, hogy a feldolgozott faaprítékot elszállító teherautók nem hajthatnak be a faluba, a telephelyet a 87-es főúttal összekötő kavicsos úton közelíthetik meg és hagyhatják el. További fontos kikötés, hogy másfél-két havonta egy-egy alkalommal végzik el a behordott és összegyűlt zöldhulladék aprítását. A munka hétköznapokon 8-16 óra között történhet. Ha nem elég egy nap, akkor a következő nap folytatják. Hanggal járó munka tehát csak időszakosan lesz! 

A polgármester kitér arra is, hogy a feldolgozóba a táplánszentkeresztiek mellett bárki – térítés ellenében – beviheti a zöldhulladékot, az ágakat, a fanyesedéket. A képviselő-testület döntése értelmében a helyiek számára tavasszal és ősszel, egy-egy meghatározott időpontban ingyenes lesz ez a szolgáltatás. 

- A terület az önkormányzat tulajdonában van, a vállalkozó pedig bérleti díjat fizet – húzza alá Perl János. – A befolyt összeget a település környezetének szépítésére fogjuk fordítani. Mindenkinek az az érdeke, hogy jól működjük az zöldhulladék-kezelő. Polgármesterként pedig különösen oda fogok figyelni, hogy így is legyen! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában