Megbékélés, kiengesztelődés

2022.08.23. 11:30

Zsinagógák hete Kőszegen is - a megújult kulturális zarándokhelyen

A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) a keretei között működő zsidóságtörténeti kutatócsoport szervezésében augusztus 28-án és 29-én, vasárnap és hétfőn csatlakozik a Zsinagógák Hete országos rendezvénysorozathoz.

Tóth Kata

A kőszegi zsinagóga a Várkörön

Forrás: Unger Tamás

A két nap alatt kiállításon mutatják be a zsinagógát építtető Schey Fülöp és a Schey-család életét, előadásra, kerekasztal-beszélgetésre és könyvbemutatóra hívják az érdeklődőket, továbbá vezetett látogatást tartanak a zsinagógában, és a látogatóknak lehetőségük lesz felfedezni a város zsidó emlékeit. A programok Egy kőszegi sikertörténet: a Schey-család című kiállítás megnyitójával kezdődnek a zsinagógában (Várkör 38.) vasárnap 15 órakor. A kiállítást Miszlivetz Ferenc, az FTI-iASK főigazgatója nyitja meg. Köszöntőt mond Básthy Béla polgármester, közreműködik Mizsei Zoltán zeneszerző, Söptei Imre levéltárvezető – mindketten az FTI-iASK kutatói – és Sebestyén Ernő hegedűművész. 

16 órakor kerekasztal-beszélgetés kezdődik a Zsinagógák múltja, jelene és jövője Magyarországon címmel Ruth Ellen Gruber, a Jewish Heritage Europe Alapítvány képviselője; Johannes Reiss, az Osztrák Zsidó Múzeum Eisenstadt igazgatója; Mátay Mónika történész, az FTI-iASK kutatója; Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza Alapítvány elnöke és Szántóné Balázs Edit vezető kutató, az FTI-iASK zsidóságtörténeti kutatócsoportjának vezetője részvételével. A moderátor: Pók Attila történész, kutató (FTI-iASK). 18 órakor a Monarchia édes-bús melódiái a Festetics Palotában (Chernel utca 10.) – Fritz Kaisler műveit Sebestyén Ernő és Bognár Ferenc zongoraművész játssza. Majd kötetlen beszélgetésre nyílik lehetőség az intézet munkatársaival és a meghívott vendégekkel. A Festetics Palotában megtekinthető Bíró Sándor festőművész Benső tájakon című kiállítása. 

© Unger Tamás
Forrás: Unger Tamás

Augusztus 29-én vezetett látogatás indul a zsinagógában minden egész órában 10 és 14 óra között. 14.30-kor Zsidó emlékek Kőszegen címmel vezetett sétához lehet csatlakozni, ami érinti a zsidó temetőt. 16.30-kor Szántóné Balázs Edit Pannon értékek nyomában. A körmendi zsidó közösség című könyvét Pók Attila mutatja be. Balázs Edit szerkesztette az Egy modern konzervatív rabbi. Emlékkönyv Bernstein Béla rabbivá avatásának 130. évfordulójára című kötetet, amelyet Nagy András irodalom- és színháztörténész, kutató (FTI-iASK) ismertet. 18 órakor A zsidó élet terei címmel Szántóné Balázs Edit tart előadást.

© Unger Tamás
Forrás: Unger Tamás

– Gyönyörű lett a felújított zsinagóga, amely a város egyik legkiemelkedőbb látványossága lehet. Anno az építését finanszírozó koromlai báró Schey Fülöp a 19. századi kőszegi zsidó hitközség legnagyobb alakja volt, egyúttal az első, aki magyarországi zsidóként nemesi rangot kapott a monarchiában. Nagylelkű mecénásként ökumenikusan gondolkodott, ami jótékonykodását, alapítványait jellemzi. 1859 decemberére építtette fel a zsinagógát, de a kőszegi képviselő-testület már 1854-ben hálairatot adott át neki a helyi szegényeknek nyújtott támogatásáért. Az Osztrák-Magyar Monarchia polgáraként halt meg 1881-ben, Badenban. 1896-ban utcát neveztek el róla (ma Zrínyi utca). Elsősorban az ő alakjának állít emléket a kétnapos rendezvény – hangsúlyozta Miszlivetz Ferenc főigazgató. Hozzátette még: intézetük a kultúra, a történelem és az ismeretterjesztés eszközeivel a báró Schey Fülöpre is jellemző gondolkodást, szemléletet képviseli és terjeszti a megbékélés, kiengesztelődés jegyében a megújult kulturális zarándokhelyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában