Látogatás

2022.09.15. 18:53

A cseh miniszterelnökkel is találkozott Sárvár polgármestere

A cseh miniszterelnökkel, Petr Fialával is találkozott az Uherské Hradiště-ben tartózkodó sárvári delegáció, mely a két település tízéves testvérvárosi kapcsolatának jubileumi ünnepségén vett részt.

Pajor András

Forrás: Pajor András

Kondora István polgármester vezetésével utazott el a sárvári delegáció Uherské Hradiště-be, amelynek tagjai voltak Dr. Máhr Tivadar alpolgármester, dr. Szijártó Valéria címzetes főjegyző, Eiveck Péter, Varga Jenő, Varga Károly önkormányzati képviselők és Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Kulturális Központ igazgatója. – A cseh kormányfő az ottani borfesztiválra érkezett: több mint száz település 3500 népviseletbe öltözött szereplője tartott felvonulást – számolt be a ritka pillanatról Kondora István. A szüreti mulatságon a Sárvári Néptánckör Kulturális Egyesület táncosai és a Herpenyő zenekar képviselte a vasi várost.

A csehországi Uherské Hradiště-vel 2012. szeptember 9-én írt alá testvérvárosi együttműködési megállapodást Sárvár. Ennek 10 éves jubileumát ünnepelte a két település a cseh testvérváros borfesztiválján. A cseh városháza dísztermében erősítették meg a találkozó első napján a testvérvárosi kapcsolat 10 éves fennállását Stanislav Blaha és Kondora István polgármesterek, továbbá a delegáció többi tagja is kézjegyével látta el a dokumentumot.

A két város közti kapcsolatnak történelmi előzménye is van, hiszen Mátyás király 1479-ben elfoglalta Uherské Hradiště-t, és a városnak új címert adományozott. Erre az eseményre ma is emlékezik a városfalon található Mátyás-kapuja.

Vas megye és Zlin régió között 2005-ben jött létre gazdasági, kulturális, kereskedelmi, természetvédelmi tudományos területeken történő együttműködést eredményező kapcsolat, és ennek révén talált egymásra a két város. Sárvár már dr. Dénes Tibor polgármester idején felvette a településsel a kapcsolatot, de a testvérvárosi szerződést Kondora István polgármester írta alá.

Sárvár a jubileumom egy a sárvári várat és a cseh város főterét ábrázoló rézkarcot ajándékozott Uherské Hradiště önkormányzatának, amely a két település közti kapcsolatot jelképezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában