A burgonya a sláger a piacon

2022.09.20. 07:00

A szárazságot a burgonya is megsínylette az idén - Két Vas megyei gazdaságban jártunk

Most a krumpli a sláger a piacokon, sokan keresik nagyobb kiszerelésben is. Átlagos mennyiségről és jó minőségről számoltak be a gazdák. Két helyen jártunk.

Tóth Judit

Kálmán István telekesi őstermelő a körmendi piacon

Forrás: Unger Tamás

Kálmán István telekesi őstermelő édesanyjával, Marikával hetente kétszer – hétfőn és szombaton – jár árulni a körmendi piacra, ahol már szinte törzshelye van. Idén burgonyából a legkedveltebb fajtákat a sárga Agriát és a piros Balatoni rózsát ültették. Mindkettő bő termésű és nagyszerű az eltarthatósága. Kálmánéknak 7200 négyzetméteren volt burgonyájuk, azt mondják, a csapadékhiány éreztette hatását: ha több eső lett volna a megfelelő időben, több terméssel számolhattak volna. 

Ám így sem panaszkodnak: bár közepes a mennyiség, a minőség nagyon jó, egészséges a krumpli. Kálmán Istvánék családi gazdaságban művelik a földeket, a burgonya mellett nagyobb területen gabonájuk van, de azt nem eladásra termelik. Málnából is jelentősebb mennyiségük van, mellette paradicsomot és paprikát, kisebb mennyiségben hagymát is kínálnak a piacon. Hamarosan kezdődik a gesztenye szezonja, azt most hoztak először a piacra, de innentől majd már többször is lesz a pultjukon. 

© Cseh Gábor
Horváth Krisztina és családja Horvátnádalján foglalkozik burgonyával: a sárga Agriára esküszik 
Fotós: Cseh Gábor

Horváth Krisztináékat a Körmendhez tartozó településrészen, Horvátnádalján látogattuk meg, a háztáji gazdaságban náluk is szép krumpli termett – és átlagos mennyiség. – Sajnos, az eső későn jött. Ha korábban érkezett volna a csapadék, akkor biztos, hogy több terem – mondja Krisztina, aki csak sárga Agria fajtát ültetett, erre esküszik. Ízletes, és jól bírja a telet, sokáig eltartható. A krumplibogarak okozták az idén a legnagyobb vesződséget: naponta legalább kétszer – reggel és este – kézzel szedték le a bogarakat a növényekről, mert nem akartak permetezni. 

– Amikor a krumpli föld feletti része elszáradt, a bogarak a paradicsomot és a paprikát támadták meg, úgyhogy ebben az évben ezzel is meg kellett küzdeni – tudtuk meg a horvátnádaljai családtól. Az évente megjelenő Nemzeti Fajtajegyzékben jelenleg 23 államilag elismert burgonyafajta szerepel. Ezek legnagyobb arányban az általános, főznivaló, B típushoz sorolhatók, kisebb mértében jelen vannak a listán az A, vagyis saláta és a C, azaz chips, sütnivaló típusú burgonyafajták is. Az országos termésátlag 22 tonna alatt lehet. Az össztermés optimista becslés szerint is csak 180 ezer tonna körül lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában