Jubileum

2022.09.03. 20:00

"A tűzkakast röptében is elkapjuk" - 140 éve alakult meg az önkéntes tűzoltó egyesület Őriszentpéteren

Fennállásának 140. évfordulóját ünnepelte az Őriszentpéteri Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A jubileum alkalmából Szijártó László, a Vas Megyei Közgyűlés bizottsági elnöke köszöntötte az egyesületet elismerő emléklappal.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Elsőként Siska Barnabás, az Őriszentpéteri Önkéntes Tűzoltóság elnöke üdvözölte az egybegyűlteket. 

- Gróf Széchenyi Ödön szavait idézem: Legszentebb feladatunk a bajba jutott emberek mentése. Önkéntes tűzoltó egyesületünk 1882 februárjában alakult meg, akkor egy fából épül tűzoltószertár állt rendelkezésre, lófogatú kézikocsis fecskendővel. Az elmúlt 140 évben a szertárunk és eszközeink folyamatosan megújultak, önkéntes tűzoltóink rendszeresen részt vesznek a számukra előírt képzéseken, tanfolyamokon - mondta az elnök, majd arról is beszélt, hogy a kezdetektől napjainkig nagy utat tett meg az egyesület, amiért köszönet jár az elődöknek és jelenlegi tagoknak is, akik szabadidejüket áldozzák fel az önkéntes tevékenységre. Ez támogató család nélkül nem lenne lehetséges.

Könye Gábor, az Őriszentpéteri Önkéntes Tűzoltóság parancsnoka köszöntőjében kiemelte, hogy a katasztrófahelyzetek felszámolása során az egyesület mindig vezető szerepet töltött be a térségben. 

- Az egyik legfontosabb dátum tűzoltóságunk életében 2016 áprilisa volt, amikor önálló beavatkozó egységgé váltunk. Évente általában húsz esetben van ránk szükség azon a hat településen, ahol a feladatunkat végezzük. Az esetek felét önállóan számoljuk fel. Az eskünkhöz mindig hűek maradunk: a tűzkakast röptében is elkapjuk - mondta a parancsnok. 

Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere így fogalmazott: 

- Ez az év a jubileumoké Őriszentpéteren. Ötéves a veterán autók találkozója, negyvenéves volt az Őrségi Vásár, Hatvan év hatvan dal címmel ünnepi hétvégét rendeztünk az Omega zenekar tiszteletére, és most a 140 éves tűzoltó egyesületünket ünnepelhetjük. Tűzoltóink elsőként érkeznek a bajhoz, és utolsóként távoznak, ezt nemegyszer megtapasztalhattuk.

A polgármester ezután felidézte az elmúlt évek legnagyobb katasztrófáit: 2010 júliusában jégkár sújtotta a települést, 2017 augusztusában a szél okozott óriási bajokat, 2021 szeptemberében pedig 160 milliméter eső esett hirtelen, és villámárvízzel szembesültek. Az önkéntes tűzoltók mindhárom eset felszámolásában nagy szerepet vállaltak.  
 

Forrás: Szendi Péter

Lakatár Gábor Márton tűzoltó alezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság köszöntő szavait tolmácsolta, majd Szijártó László, a Vas Megyei Közgyűlés tagja, bizottsági elnöke zárta a felszólalók sorát: 

- Mindig tudtuk, hogy az őrségi emberek szorgalmasak, felelősségteljesek, és megvédik javaikat, amelyhez az önkéntes tűzoltók nagyban hozzájárulnak. Ezt nagy öröm látni 140 év távlatában - mondta, majd a Vas Megyei Közgyűlés emlékoklevelét adta át a jubiláló egyesületnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában