Igazi örömvacsora

2022.09.14. 14:10

A vasi KicsiNagykövet, a KicsiAttasék és csapataik két helyszínen főztek - fotók

A felsőszölnöki Szlovén Mintagazdaság adott helyet a KicsiNagykövet vetélkedő országos döntőjére készülő szentgotthárdi diákok programjának, ahol vasi dödöllét főztek.

Merklin Tímea

Forrás: Unger Tamás

A Vas megyei versenyen KicsiNagykövet és attasé címeket nyert gyerekek Csapjunk egy jó bulit! címmel kaptak feladatot az országos döntő előtt. A Szent Gotthárd Általános Iskola és Gimnázium tanulói skype-on kapcsolódtak össze a sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola tanulóival, akik egy hasonló rendezvényt hoztak létre ugyanebben az időben, kedden délután, estébe nyúlóan. Az eseményről beadandó film készül a sárvári és a szentgotthárdi televízió által felvett nyersanyagokból, amiket a versenyzőkkel együttműködve vágnak meg, és állítanak össze egy közös vasi videóvá. A versenyző gyerekeket Szentgotthárdon és Sárváron is jelentős tanári és szülői támogatással vették, veszik körül. 

A szentgotthárdi Librecz Lénárd (Vas megye KicsiNagykövete), Varga Levente Barna (KicsiKultúrattasé) és a nemesmedvesi Mesics Ferenc (KicsiSportattasé) a felsőszölnöki bulira vendégeket is hívtak. Elsősorban az osztálytársaikat, a 7. g osztályt, sztárvendégnek Borbás Marcsit, „az Őrség első gyüttment gasztroangyalát”, aki Steffel Csaba Ciróval, a neves séffel együtt készítette el a tejfölös vasi dödöllét, tökmagolajos-babos káposztával. Sosem főztek még együtt pappal, de most alkalom adódott, mert eljött Bodorkós Imre atya is, hogy segítsen, és asztali áldást mondjon a közös étkezés előtt. Rendőrrel sem dolgozott még senki együtt a konyhában, most pedig itt volt Varga Ferenc rendőr alezredes, szentgotthárdi rendőrparancsnok, akit példaképeként hívott meg Mesics Ferenc, Vas megye KicsiSportattaséja, mert ő is rendőr szeretne lenni. A példaképek között Librecz Lénárd KicsiNagykövet a sakkedzőjét, Király Ferencet invitálta, Varga Levente KicsiKultúrattasé pedig az alsó tagozatos osztályfőnökét, Kozákné Tóth Gabriellát, aki tavaly elnyerte a Szentgotthárd Közoktatásáért Díjat.  

A vendégeket Huszár Gábor polgármester köszöntötte, és amíg a dödölle készült, műsort adott a KicsiKultúrattasé rézfúvós triója, majd játszani lehetett a Szlovén Mintagazdaság játszóterén, és a szintén meghívott Dallos Mariann íjász Európa- és világbajnok a férjével, Dallos Lászlóval íjászkodásra várta az érdeklődőket, hiszen mindenki nem fért el a konyhában.  

A sárvári csapatot Góczán Emili, a Vas megyei KicsiAgrárAttasé és a különdíjas Mártonfalvi Marcell szervezte. Amikor online összekapcsolódott a két helyszín, csatakiáltással üdvözölték egymást a gyerekek, és Kondora István polgármester is bejelentkezett a sárvári dödöllekészítőkkel, akiknek munkáját Marcell nagymamája, dr. Martonfalvi Józsefné Erzsi néni irányította.  Az ottani rendezvény házigazdája Ördög Tibor volt, a Szent László Katolikus Általános Iskola igazgatója. Eljött Maját Tihamér iskolalelkész, Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Kulturális Központ vezetője a párjával, és dr. Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárkamara Vas megyei elnöke egy kézfogásra, és kisvideót készített a KicsiAgrárattaséval, ami arról szól, hogy mindenben támogatja.  Vendégei között ott voltak Emili példaképei: Farkas Júlia, a Győri Audi ETO KC kézilabdázója, aki a kislány unokatestvére és Darics Szilvia falugondnok. Társaikkal együtt buliztak az iskola 5. évfolyamának diákjai.  Az „Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle” kezdetű dalt énekelték, a skype-on keresztül a szentgotthárdiakat is inspirálva.   

Mindkét helyszínen jó hangulatú volt a közös főzés, kiosztották a feladatokat, ki krumplit pucolt, szeletelt, ki kevert-kavart, szaggatott, felügyelte a pirítást, ugratták egymást, hogy még mennyivel legyen ropogósabb. A büszke szülők és tanárok nagy örömmel ültek asztalhoz, ahogy az egyik sárvári anyuka, Farkas Enikő fogalmazott: „Igazi örömvacsoránk volt”.  

A KicsiNagykövet verseny szeptember 30-án, Budapesten rendezendő döntőjét megelőző keddi programban két történelmi és fürdőváros, két egyházi iskola kapcsolódott össze. A részt vevő gyerekek most tanulják az értékekből való építkezés, az egyéni tudásbázis megteremtésének módjait. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában