Olvasói panasz

2022.09.09. 07:00

Alpári módon szidalmazzák a vasi házaspárt, amiért nem a kerékpárutat használják

A megyeszékhely és Vép közötti trafóháznál él Farkas István és a felesége. Az asszony mozgáskorlátozott, a férje rokkantnyugdíjas, naponta elektromos mopeddel járnak dolgozni Szombathelyre. A házaspár lapunk segítségét kérte: a kerékpárútra vezető felhajtó megkönnyítené az életüket.

Tóth Kata

Farkas István és Szabó Zsuzsanna többször ígéretet kaptak a felhajtóra

Forrás: Szendi Péter

Farkas István (61) és Szabó Zsuzsanna (63) a trafóháznál található társasházból gurulnak elénk. Az elektromos mopedekkel könnyedén és biztonságosan ki lehet mozdulni otthonról – a házaspár a munkába járáshoz, bevásárláshoz használja a járműveket. Pontosabban csak használnák biztonságosan. Mióta ugyanis a két város között kerékpárút létesült, az autósok jóval türelmetlenebbek velük, amiért nem ott közlekednek. 

– Ahogy kihajtunk a trafóháznál, nem tudunk egyenesen felmenni a bicikliútra, hanem kénytelenek vagyunk több mint 300 métert a közúton megtenni a legközelebbi felhajtóig. Az autósok elszáguldanak mellettünk, közben ledudálnak és szidalmaznak, nyomdafestéket nem tűrő jelzőkkel illetnek bennünket – meséli Zsuzsanna. 

István hozzáteszi, többször telefonáltak az önkormányzathoz, és mindig ígéretet kaptak a másfél méter széles felhajtóra, ez azonban nyár óta nem teljesült. Elkeseredésében a férfi nyáron ideiglenes felhajtót eszkábált raklapból, OSB-lapból, amit állítása szerint a közútkezelő egy nap után lebontatott vele. A társasházban négy család lakik, Istvánék azt mondják, mind kerékpároznak, ők is érintettek. A szombathelyi Városházán rákérdeztünk, várható-e és ha igen, mikor, hogy felhajtót építenek a területre. Illetve, ha már szóba került a kerékpárút, arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen munkák folynak még a szakaszon és mikor adják át hivatalosan a kerékpárutat. 

A szombathelyi önkormányzat tegnap arról tájékoztatta lapunkat, hogy a kiviteli tervdokumentáció alapján a Szombathely–Vép kerékpárút szombathelyi szakaszának 1+400 kilométerszelvényében – a trafóház buszmegállótábla előtt előregyártott beton árokelemet építenek majd be 2 folyóméter hosszban, víznyelős beton fedlappal és zúzalékos járdaburkolat kialakítással. A kivitelező úgy tájékoztatta a Városházát, hogy legkésőbb 2022. szeptember végéig elkészül a járdakapcsolat. Ezzel akadálymentessé válik majd a buszmegálló. Levelükből az is kiderül, hogy jelenleg a kivitelezés befejező munkáit végzik – ilyenek a padka építése, a korlátépítés, a burkolati jelek felfestése, a kitáblázás. 

Annak már lapunk járt utána más forrásból, hogy felhajtókat a kerékpárúton a KRESZ előírásai szerint ott építenek ki, ahol a kerékpárutat keresztezi meglévő út. Ezenkívül olyan csatlakozási pontokon is létesülhetnek felhajtók, ahol azok biztonsággal kialakíthatók. A napelemparkig tartó vépi szakasszal a kivitelező már hetekkel ezelőtt végzett, ott sor került a műszaki átadásra, most a forgalomba helyezési eljárás van folyamatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában