Halpusztulás

2022.09.16. 17:30

Aszály és vízhiány: nehéz helyzetben a haltermelés - Megnéztük, Vas megyében mi a helyzet

Hiába esett az eső, az nem enyhült a vízhiány, elkeserítő helyzetben van a tógazdasági haltermelés Magyarországon. Az elmúlt évekhez képest háromszorosára emelkedett takarmányár, a haltelepítésre szánt halak pedig dupla annyiba kerülnek mint tavaly. Megnéztük, Vas megyében mi a helyzet.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: VN

A halászokat és a napjainkra 700 ezer főt meghaladó országos horgásztársadalmat egyaránt kritikusan érinti helyzetről Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezető elnöke beszélt lapunknak, aki egyben a Magyar Országos Horgász Szövetség alelnöke is.

A MOHOSZ augusztus végi szemléje szerint összesen mintegy 120 olyan víztestet tart számon, amely vagy teljesen kiszáradt, vagy, ha maradt is benne valamennyi víz, a halállománya teljesen elpusztult, mert nem álltak benne rendelkezésre az életfeltételek.

További több száz víztest veszélyeztetett a vízmennyiség elégtelensége, és ezzel szoros összefüggésben vízminőségi problémák miatt. Több helyen kényszer-lehalászásokat is tartottak. Vas megyében a nyár eleji jelentős csapadékok miatt a horgászvizek többsége az országos helyzethez képes jobb helyzetben van, inkább csak a kis patakok, és néhány kisebb horgásztó sínylette meg az elmúlt időszakot, de jelentős halpusztulás nem volt. – tájékoztatott Puskás Norbert.

A MOHOSZ alelnöke szólt arról is, a vízhiány miatt mintegy 30-40 százalékkal esett vissza a forgalom a haltermelési létesítményekben, pedig a hazai halakra mind itthonról, mind a szomszédos országokból jelentős a kereslet.

A magyar tógazdasági haltermelés más mezőgazdasági ágazatokkal ellentétben semmiféle kárenyhítésben nem részesül. Nem kapnak kompenzációt az aszálykár vagy az árvízkár miatt, de területalapú támogatásra sem pályázhatnak. A jelenlegi kockázatokat és a gazdasági számításokat figyelembe véve az ágazat szereplői közül várhatóan sokan felhagynak a tevékenységükkel, és szántóföldi növénytermesztésbe kezdenek az arra alkalmas halastavak területén.

A haltermelők és a horgászszervezetek szoros és partneri együttműködése ellenére sem lehet már a fogható méretű pontyok telepítését bruttó 1500 ft/kg –os árnál kedvezőbben megoldani, ami az előző évi ár közel duplája. A vasi szövetség a rendkívüli helyzet ellenére a tavalyihoz hasonló mennyiségű – mintegy 53.989 kilogramm - pontyot telepített, és az anyagi lehetőségek függvényében további halasításokat terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában